Jana Špero prva žena na čelu zatvorskog sustava

Život u zatvorskom sustavu u Hrvatskoj ponovno je jedna od tema kojom se bave domaći mediji. O tome što se događa u hrvatskim zatvorima i u kakvim uvjetima funkcioniraju intervju za Studio 4 HRT-a dala je Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa i prva žena na čelu Uprave za zatvorski sustav.

Špero je, kaže, ponosna što ima tu čast biti prva žena na čelu Uprave za zatvorski sustav u Hrvatskoj. “Ne vidim da je to isključivo muška funkcija, mislim da je bitno kako netko radi svoj posao”, rekla je.

U glinskom zatvoru došlo je do pobune zatvorenika zbog trovanja hranom. “Meni je jako žao kada medijski prostor pune negativne priče. Ja sam sa situacijom u Glini zadovoljna. Za one koji ne znaju, kaznionica u Glini je jedna od najmodernijih kaznionica”, rekla je.

“Ono što vam mogu reći, da u svakoj situaciji u kojoj se nešto dogodi, stvar je nas rukovodećih kako će se na tu situaciju reagirati”, dodala je.

“Što se tiče samog trovanja – kako to mediji nazivaju – radilo se o jednoj situaciji gdje se ujutro našim službenicima desetak zatvorenika požalilo na određene probavne smetnje. Tada su naši službenici otišli razgovarati s drugim zatvorenicima da vide o čemu se radi, kada su vidjeli da ima dvadesetak osoba koje su spomenule probavne teškoće bez ikakvih drugih simptoma – dakle ne govorimo o temperaturi, dehidraciji, znači nitko nije tražio liječničku asistenciju izvan kaznionice.

Onda smo napravili sve što smo mogli. Pozvali smo Zavod za javno zdravstvo, došla je sanitarna inspekcija, izuzeti su uzorci stolica od svih naših osoba – i djelatnika i zatvorenika koji rade u kuhinji. Izuzeti su brisevi ruku, površina…

Ne radi se ni o kakvoj salmoneli ni trovanju zatvorenika. Ono što iz nalaza sanitarne inspekcije proizlazi jest da je najvjerojatnije do teškoća kod dvadesetak zatvorenika došlo zbog korištenja tekućih jaja prilikom pripreme pohanog kruha”, rekla je.