Jakov Kitarović ima status branitelja, evo kako ga je dobio

Obraćanje Kolinde Grabar-Kitarović nakon objave rezultata izbora

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila kako je njezinu suprugu Jakovu Kitaroviću nuđen braniteljski status, a koji je on odbio, oglasilo se Ministarstvo hrvatskih branitelja


Uslijed medijskih upita vezanih za status hrvatskog branitelja gospodina Jakova Kitarovića Ministarstvo hrvatskih branitelja navodi:

“Uvidom u službene evidencije utvrđeno je kako je Jakov Kitarović bio djelatnik Ministarstva obrane RH u razdoblju od 1994. do 1996. godine, prvo kao državni službenik, a potom i kao djelatna vojna osoba.

Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja.

Naglašavamo i kako je uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno da gospodin Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata”, navodi se u priopćenju Ministarstva branitelja