Jaka kiša ugasila požar kod Krila Jesenice

Jaka kiša ugasila je požar koji je sinoć buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita. Tijekom noći požar se nošen jakim vjetrom rasplamsao prema Gornjoj Podstrani, ali su ga gasitelji stavili pod kontrolu. Na terenu je bilo 100 vojnika i 200 vatrogasaca iz cijele Dalmacije i Dubrovnika. Ozlijeđenih i materijalne štete na objektima nema. Požar je planuo blizu kuća i ondje gdje nije gorjelo. Istraga će utvrditi što je uzrok požara.

Sreća je što je tijekom noći oslabjelo jugo, koje je znatno otežavalo gašenje požara. Zbog požara, zatvorena je Jadranska magistrala od Strožanca do Omiša. Požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara. Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su bili visine i do desetak metara.

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima. Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata. Kuće u Krilu Jesenice nisu ugrožene.