Jadranka Kosor: “Veseli me što je Grabar Kitarović morala otići”

Moglo se i očekivati da će bivša premijerka i nekadašnja predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, radovati se, i dijeliti svoje stručne savjete nakon što je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović poražena na izborima. A zašto ? Prosudite sami …

“Prije svega, što me veseli, pobijedila je demokracija. Građanke i građani opet su u svoje ruke uzeli nadzor nad politikom i svojim glasovima pa su, bez glasova iz BiH, odlučili da Grabar-Kitarović mora otići. Presudilo je to što je Kolinda Grabar- Kitarović bila loša predsjednica koja je kršila Ustav, dijelila građane, do krajnjih granica estradizirala i ponizila ozbiljnu instituciju Predsjednika RH. Njeno vezivanje uz optuženog Bandića, njeni kolači za zatvor i pjevanje na rođendanu USKOK-ovu optuženiku, ponižavanje institucija pravne države, zgrozili su mnoge koji i ne vole Zorana Milanovića pa su rekli dosta. I, naravno, stranka koja ju je kandidirala čiji predsjednik i danas kao da ne razumije uzroke poraza, istaknula je Kosor u razgovoru za Nacional.

Svojom stručnom, zavidnom, analizom Kosor kaže da će Andreju Plenkoviću biti lakše kohabitirati s Milanovićem.

“Andreju Plenkoviću će, s jedne strane, biti lakše s Milanovićem jer on neće, kao Kolinda Grabar-Kitarović, juriti izvan ustavnih ovlasti i tražiti ostavku premijera ni lupati Vladi po stolu. Bit će mu teže, međutim, jer će, vjerojatno, Zoran Milanović tražiti aktivno sukreiranje vanjske politike, za što Plenković misli da je apsolutno suveren i da nitko o tome ne zna i ne razumije kao on. Moguća je, dakle, i situacija “dva ovna na brvnu”.

Svakako, doći će do provjetravanja političke scene i to je dobro za zdravlje nacije i demokracije, zaključila je.

Nije na odmet prisjetiti se da je od nekadašnje šefice HDZ-a danas postala agilna protivnica stranke koja joj je sve dala, pa tako i “nogu u haljinu”. Isto tako, prije pet godina Jadranka Kosor stala je čvrsto i uz Ivu Josipovića, što dovoljno govori o njezinoj zahvalnosti za stranku koja ju je “stvorila”.

Nacionalno/D.Prša