Jadranka Kosor: Sanader je bio apsolutni autoritet u HDZ-u i nakon odlaska

Izvor: N1

Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu i komentirala svjedočenje na suđenju Ivi Sanaderu za aferu Fimi media.

Jučer ste svjedočili na suđenju Ivi Sanaderu…

Prošlo je puno vremena od moga prvog svjedočenja. To je jedno daleko vrijeme, govorila sam o saznanjima koja imam danas i s nekom vrstom političkog iskustva. Neke reakcije bi vjerojatno bile drugačije, možda brže.

Žalite li što ste vjerovali Ivi Sanaderu i bili njegova bliska suradnica?

Ne. To je bilo i jučer pitanje. Naš odnos je bio korektan u vrijeme kad je on bio predsjednik stranke i Vlade. Ja sam radila svoj posao, on svoj. Tu mislim na prve 4 godine vlade koju je on vodio. Ja sam vodila ogroman resor, to je ogroman posao za jednog čovjeka, vodila veliko ministarstvo s teškim problemima i naš odnos je bio korektan i poslovan.

Onog trenutka kad je otišao i nije objasnio javnosti što se događa, kad je država bila u dubokoj krizi, mislim da je svaki premijer bio dužan obrazložiti i da se takav odlazak čini u trenutku teške bolesti i ničega više. Premijer je kapetan tog broda i ne ostavlja se brod kad počne tonuti. Kakvog bih ja razloga mogla imati za politički progon njega?

On u svojoj knjzi nastoji govoriti o meni, ja ne bih imala nikakvog razloga njega na bilo koji način progoniti. Ja nisam imala niti mehanizme da to činim. Apsourdna je ta ideja da bih ja mogla narediti bilo kojem državnom odvjetniku da nešto čini, a to je, čini se, i glavna teza ove obrane. To je razumljivo na neki način, ali mislim da nije dobro i takve stvari mislim da ne treba raditi, targetirati isključivo nekoga, a zanemariti neke druge. Sve ovo vrijeme se uglavnom spominjao Mladen Bajić, a nikako Tomislav Karamarko, jer je njihova teza da sam ja tada naložila politički progon.

Prijeti li svakom predsjedniku HDZ-a izbacivanje iz stranke?

Ne, ja sam bila neželjena predsjednica jednog dijela stranke. Što se tiče Ive Sanadera, on je bio apsolutno uvažavan i apsolutni autoritet. On je bio autoritet i nakon odlaska. Jedan od mojih problema u vođenju vlade i stranke jedno vrijeme jest bila činjenica da je on i dalje bio autoritet, on je i dalje za jedan dio ljudi bio glavni, a ja sam tu trebala figurirati osobu koja je na čelu.

Tu je za mene bio veliki problem i činjenica da sam ja preuzela odgovornost. Ja sam dolaskom na čelo vlade i stranke preuzela ogromnu dogovornost za državu i zato je moja poruka bila u slučaju različitih procesa da ja neću tražiti od DORH-a da nešto radi ili da nešto ne radi. DORH-u vlada treba osiguravati uvjete za rad.