Izviđači i ove godine u Hrvatsku donose Betlehemsko svjetlo mira

ilustracija

Savez izviđača Hrvatske (SIH) po 28. put zaredom organizira donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku, a hrvatski će izviđači preuzeti svjetlo u nedjelju, 13. prosinca, od Slovenskih skauta na graničnom prijelazu Bregana naselje, priopćeno je u subotu iz SIH-a.

Tradicionalno unošenje Betlehemskog svjetla mira u Zagrebačku katedralu, zbog pandemije koronavirusa i zatvorene Katedrale, održat će se u nedjelju, na platou ispred Katedrale. Ispred Katedrale primit će ga rektor Katedrale mons. Josip Kuhtić.

Betlehemsko svjetlo mira i ove se godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića. Zbog epidemioloških mjera na ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla ispred katedrale sudjelovat će i svega nekoliko izviđača.

Betlehemsko svjetlo – simbol mira

Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem. Zbog toga je svjetlo ove godine upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su svjetlo preuzeli izviđači iz Austrije, a nakon mise koja se održava u Salzburgu 12. prosinca, austrijski izviđači će fenjere sa Svjetlom raznositi prema susjednim državama gdje će ih na granicama preuzimati izviđači i prenositi ih dalje do sljedeće granice te u gradove, ustanove, vjerske institucije, domove kako bi se svjetlo diljem svijeta.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadaća svih širiti mir među ljudima, ističe se u priopćenju Saveza izviđača Hrvatske.

Izviđači pripremili mobilnu aplikaciju https://www.betlehemsko.scouts.hr/

I ove godine Savez izviđača Hrvatske pripremio je posebnu mobilnu aplikaciju na adresi https://www.betlehemsko.scouts.hr/

Aplikacija će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira, navela je Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske.