Izraelski zrakoplovi napali ciljeve u blizini Damaska

Izraelski zrakoplovi napali su u utorak raketama ciljeve u blizini sirijske prijestolnice Damaska, a u napadu su ranjena tri sirijska vojnika, izvijestili su sirijski državni mediji navodeći izjavu izvora iz vojske.

“Naša protuzračna obrana djelovala je protiv neprijateljskih raketa koje su lansirali izraelski ratni zrakoplovi iznad libanonskih teritorija i oborila većinu prije no što su došle do svojih meta”, rekao je sirijskim medijima izvor iz sirijske vojske.

Pogođeno je skladište oružja a u napadu su ranjena trojica vojnika, dodao je izvor.

Pojedinosti o ostalim metama napada nisu objavljene.

Sirijski su mediji ranije tijekom večeri izvijestili da su u okolici Damaska oborene “neprijateljske mete”.

Glasnogovornica izraelske vojske (IDF) nije željela komentirati izvješća.

“Sustav protuzračne obrane IDF-a aktivirao se odgovarajući na protuzračnu raketu ispaljenu iz Sirije”, objavljeno je kasnije na službenom Twitter računu izraelske vojske.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su izraelske rakete lansirane iznad teritorija Libanona i da su gađale ruralna područja zapadno i jugozapadno od Damaska.

“Više projektila pogodilo je skladišta oružja Hezbolaha ili iranskih snaga”, rekao je opservatorij sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U sirijskoj prijestolnici su se čule snažne eksplozije, rekao je jedan od svjedoka za agenciju Reuters.

Libanonska državna Nacionalna novinska agencija je ranije izvijestila da su izraelski vojni zrakoplovi izvodili lažne napade nad južnim Libanonom.

Izrael je sve zabrinutiji rastućom prisutnošću i utjecajem u susjednoj Siriji svog starog neprijatelja Irana, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Izraelske zračne snage su tijekom sukoba u Siriji više puta napadale, kako su rekle, iranske položaje ili transporte oružja libanonskom Hezbolahu kojeg podržava Iran.

(Hina)