Izraelski parlament ratificirao sporazume o normalizaciji s Emiratima i Brahreinom

EPA

Izraelski parlament ratificirao je u četvrtak navečer sporazume o normalizaciji odnosa, najavljene u kolovozu, između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Ti sporazumi su službeno potpisani 15. rujna u Washingtonu pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi te dvije države Zaljeva postale prve arapske zemlje koje normaliziraju odnose s Izraelom nakon Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Palestinci su to nazvali “izdajom” jer se rješenje izraelsko-palestinskog sukoba do sada smatralo preduvjetom za normalizaciju odnosa Izraela i arapskih zemalja.

Osamdeset izraelskih zastupnika je glasalo za taj sporazum, a 13 je bilo protiv njega nakon dulje od osam sati rasprava između više od sto zastupnika.

Trinaest zastupnika koji se protive sporazumu su članovi Ujedinjene liste arapskih stranaka.

Tijekom rasprave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je “taj povijesni sporazum posljedica ustrajnih napora” i dodao da se nada da će druge zemlje regije potpisati druge mirovne sporazume.

Netanyahu je također rekao da je Izrael nedavno prvi puta kontaktirao s jednom zemljom regije, ali nije želio reći kojom.

Američka administracija pokušava uvjeriti druge arapske zemlje da se približe Izraelu.