Izrael uhitio više od 20 pripadnika Hamasa na Zapadnoj obali

Više od dvadeset pripadnika Hamasa koji su pripremali napade na izraelske ciljeve uhićeno je na sjeveru okupirane Zapadne obale a njihova je ćelija razbijena još u travnju, priopćio je u nedjelju Shin Beth, izraelska sigurnosna služba.

U priopćenju Shin Betha navodi se da su pripadali ćeliji koja je djelovala između listopada 2017. i travnja 2018. kada su je razbile sigurnosne snage i čiji su pripadnici većinom bili iz Nablusa, grada na sjeveru Zapadne obale, palestinskog teritorija koji je Izrael okupirao.

“Pristupili smo uhićenjima i deaktivirali eksploziv koji je trebao biti upotrijebljen protiv izraelskih ciljeva”, rekao je novinarima zapovjednik pričuvnog sastava Guy Rousso, časnik izraelske vojske koji je sudjelovao u toj operaciji.

“Pronašli smo bombu (…) spremnu za korištenje u kući u palestinskom selu blizu Nablusa”, dodao je Rousso.

Izrael i Hamas, islamistički pokret na vlasti u Pojasu Gaze, nekoliko desetaka kilometara udaljenom od Zapadne obale, triput su ratovali od 2008.

Uhićenja su se dogodila na okupiranoj Zapadnoj obali kojom dijelom upravlja Palestinska samouprava koju predvodi Mahmoud Abbas i Hamasov je suparnik.

“Uhićenja još jednom pokazuju spremnost i napore Hamasa da postavi terorističku infrastrukturu radi izvođenja napada u Izraelu”, rekao je visoki dužnosnik Shin Betha.

“Spriječili smo teške napade i tako spasili ljudske živote”, dometnuo je. (H)