Izložba u povodu 50. obljetnice spuštanja čovjeka na Mjesec u bečkom Prirodoslovnom muzeju

Nasa

Velika izložba “Mjesec, čežnja, umjetnost, znanost”, koja predstavlja različite prikaze Mjeseca od kasnog 18. stoljeća pa sve do suvremenih djela međunarodnih umjetnika, otvara se u utorak navečer u Prirodoslovnom muzeju (Naturhistorisches Museum –  NHM) u Beču.

Izložba je organizirana u povodu 50. godišnjice spuštanja čovjeka na Mjesec.

“Jedan od najvećih dometa čovječanstva bila je 1969. misija Apolla 11 tijekom koje su dvojica astronauta izišla na površinu Mjeseca. To je tada bio ‘mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo'”, podsjetio je na konferenciji za novinare glavni direktor bečkoga Prirodoslovnog muzeja Christian Köberl.

Naglasio je da je težište te sveobuhvatne izložbe o Mjesecu znanstvene prirode. “Izložba tematizira različite faze u razvitku Mjeseca, geologiju, mineralogiju, mjesečevo kamenje, spuštanje na Mjesec kao i pomrčine te utjecaj Mjeseca na život na zemlji i na čovjeka”, rekao je Köberl.

Napomenuo je da je povijest istraživanja Mjeseca prikazana i ispisana u mnogim povijesnim knjigama i zemljopisnim kartama koje su izložene na izložbi.

Izložba je postavljena na 800 četvornih metara u osam izložbenih prostorija Muzeja, a uz mnoštvo panoa s prikazom Mjeseca, izloženi su i crteži, fotografije, instalacije filmovi i jedan projekt virtualne stvarnosti.

Izložba usto obuhvaća kipove bogova Mjeseca iz egipatskog i rimskog doba te umjetničke instalacije suvremenih umjetnika poput Klemensa Broscha, Oscara Laske, Georgea Meliesa, Josepha Rebela, Laurie Anderson i Hain-Chien Huanga, Martina Becka i drugih, kao i pjesme posvećene Mjesecu Johana Wolfganga Goethea, Heinricha Heinea i Christiana Morgensterna.

Izložena je i replika Mjeseca, koja visi sa stropa središnje izložbene prostorije te komad meteorita odnosno komad tamnog kamena težak dva kilograma za koji se, kako je rekao Köberl, pretpostavlja da je bio dio velikog meteorita koji se raspao na dva dijela i koji se prvi put predstavlja javnosti.

Dodao je da se u Zbirci meteorita NHM tradicionalno provode različita istraživanja, koja pomažu da bolje upoznamo meteorite, Mjesec i naš planet.

Izložbu, koja je otvorena do 1. lipnja, prate brojni popratni sadržaji poput simpozija, predavanja, vođenja i drugo.

(Hina)