Izložba fotografija koja je obišla svijet stiže u Zagreb, tu je do kraja lipnja

Pixabay

Francuski institut u Hrvatskoj u okviru obilježavanja svoje stote obljetnice otvara 1. lipnja izložbu fotografija “Uljezi” ugledne francusko-marokanske umjetnice Rande Maroufi, koja će boraviti u Zagrebu od 30. svibnja do 3. lipnja.

Izložba donosi inverziju arhetipskih poimanja kulture s motivom žena “uljeza” koje imaju iste geste i držanje kao muškarci na javnim mjestima: igraju karte, gledaju nogometnu utakmicu, sjede po terasama, prave se važne, ističe se u najavi.

Njome se otvara ciklus aktivnosti koje organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj i Francusko veleposlanstvo uoči “Foruma za ravnopravnost generacija”, najvažnijeg globalnog feminističkog okupljanja koje će se pod predsjedanjem Francuske i Meksika održati u Parizu od 30. lipnja do 2. srpnja.

Države, međunarodne organizacije, civilno društvo i privatni sektor okupit će se na forumu kako bi se definirao niz konkretnih akcija koje će se provoditi za unapređenje ravnopravnosti žena i ženskih prava diljem svijeta.

Stoga će se i uz ovu izložbu organizirati rasprave i okrugli stolovi na teme “rodno zasnovanog nasilja” i “tjelesne autonomije, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava”.

Maroufi je diplomirala na Nacionalnom institutu likovnih umjetnosti u Tetuanu (Maroko), na Visokoj školi likovnih umjetnosti u Angersu i u Le Fresnoy – Nacionalnom studiju likovnih umjetnosti.

U fokusu njezinog interesa je prikazivanje tijela u javnim ili intimnim prostorima, često s političkim pristupom koji, napominje se, na dvosmislen način propituje ​​položaj raznih vizuala i ograničenje njihova predstavljanja kroz razne umjetničke medije, uključujući fotografiju, videozapise i performanse.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje filmove Le Park (2015.), Bab Sebta (2019.) et Les Intruses (2019.).

Izlagala je diljem svijeta, u zadnje vrijeme u Muzeju Reina Sofía (Španjolska), New Museumu (Sjedinjene Države), Fondaciji Boghossian (Belgija) i na Biennalu u Dakaru (Senegal).

Njezina zagrebačka izložba će biti otvorena do 30. lipnja.