IZGLASANA DEKLARACIJA Sinjsko Gradsko vijeće većinom glasova reklo NE termoelektrani Peruća

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Sinjsko Gradsko vijeće u ponedjeljak navečer izglasalo je većinom glasova Deklaraciju protiv projekta termoelektrane Peruća (KKPE Peruća).

Miro Bulj, kao predsjednik kluba vijećnika Mosta NL, predložio je sinjskom Gradskom vijeću izglasavanje ove Deklaracije koju će Vijeće uputiti raznim državnim, regionalnim i lokalnim institucijama.

Bulj je za Dalmacija Danas komentirao izglasavanje Deklaracije:

– Prošla je deklaracija protiv najavljenog ekološkog monstruma koji bi izbacivao 680 kilograma ispušnih plinova u zrak. Ovaj projekt bi ugrozio najveći bazen pitke vode u ovom dijelu Europe. Ova bi investicija nanijela višestruko više štete nego što bi donijela dobra. Zahvalio bi prije svega vijećnicima koji su glasali za deklaraciju. ZA nisu bili samo vijećnici HDZ-a koji su dijelom bili suzdržani, a dijelom protiv.

Izglasavanje Deklaracije od strane Gradskog vijeća je jedan veliki argument onima koji budu odlučivalo studiji na okoliš.

Deklaraciju ćemo uputiti svim institucijama poput predsjednici RH, Hrvatskom sabor, premijeru, saborskim zastupnicima, županiji, ali i svim jedinicama lokalne samouprave na slivu Cetine, kao i onima koji koriste vodu iz Cetine.

Izgradnjom bi se Cetina zagrijavala što bi negativno na eko sustav. Ne bi samo voda bila ugrožena već i zrak i poljoprivredna zemljišta.

Moramo znati da je narod protiv izgradnje termoelektrane koji bi nanio velike gospodarske štete. U okolici Peruće radi se na dva projekta koji su ekološke prirode. Radi se o mesnoj proizvodnji. Samo u tome bi se zaposlilo oko 250 ljudi, a gdje su i brojni OPG-ovi – kazao  je Bulj. (Dalmacijadanas.hr)