Izetbegović s Bošnjacima iz Hrvatske ocijenio da bi trebali jačati suradnu s BiH kao matičnom državom

Foto: HRT

Položaj Bošnjaka u Hrvatskoj je zadovoljavajući a oni bi trebali jačati suradnju s Bosnom i Hercegovinom kao svojom matičnom državom, zajednička je ocjena sa sastanka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izebegovića i predstavnika bošnjačkih udruga koji je u utorak održan u Sarajevu.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH u sastavu izaslanstva čiji su se članovi sastali s Iztebegovićem bila je zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj  koja je izabrana kao predstavnica bošnjačke nacionalne manjine te predstavnici bošnjačkih nacionalnih i kulturnih udruga.

Oni su Izetbegovića informirali o sadašnjim pravima i statusu kojega imaju u Hrvatskoj te aktivnostima koje poduzimaju kako bi se ojačale njihove veze sa BiH.

Zastupnica Prljaskaj je ocijenila bi kako bi Bošnjacima naročito pomogao sporazum o dodatnoj zaštiti bošnjačke nacionalne manjine između resornih ministarstava BiH i Hrvatske.

Predstavnici Bošnjaka iz Hrvatske izvjestili su Izetbegovića o početku provedbe inicijative da se dopunskom nastavom učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje bosanskog jezika. Izražena je i potreba da se uspostavi dublja suradnja na polju kulture i tradicije organiziranjem prigodnih manifestacija čiji bi nositelji bili udruženja Bošnjaka u Hrvatskoj i organizacije i institucije iz BiH.

Izetbegović je informirao sugovornike o trenutnom stanju u BiH a posebno o odnosima BiH i Hrvatske. Istaknuo je kako je riječ o prijateljskim zemljama među kojima postoje i otvorena pitanja no ona se mogu rješiti dijalogom na ravnopravnim osnovama i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Izetbegović je obećao i konkretnu pomoć u osiguravanju udžbenika za izučavanje bosanskog jezika za učenike u Hrvatskoj, te izrazio potporu unaprjeđenju suradnje bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj s matičnom državom BiH, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Hina