Izetbegović: Postupci Hrvatske mogu ugroziti odnose s BiH

Foto: HRT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je u srijedu kako je u predstojećem razdoblju moguće očekivati pogoršanje odnosa između njegove zemlje i Hrvatske a odgovorost za takav razvoj događaja prebacio je na hrvatsku stranu zbog “ignoriranja interesa, stavova i prava BiH”.

“Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusjedski neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju desetljećima starih otvorenih pitanja. Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Europske unije (za zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio portal Faktor.

Izetbegović je ustvrdio kako “i hrvatska i srpska strana”, svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svjesno šire netočne informacije o radikaliziranju Bošnjaka i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

“Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih postrojbi, za tvrdnje o ‘nemogućem životu sa Bošnjacima’ i potrebi za ‘izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira’ i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju raditi, imputirat će nama”, ocijenio je Izetbegović dodajući kako u vezi s izbornim zakonom očekuje snažnije angažiranje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor prije svibnja odnosno prije zakonskog roka za raspisivanje izbora najavljenih za listopad.

Posebice se obrušio na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojega je, ne birajući riječi, optužio za širenje “drskih besmislica” navodeći kao dokaz tomu razgovore koje su obojica vodili u Bruxellesu s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom.

“Čović je govorio o stvaranju ‘islamske države’ u BiH i govorio je to pred predsjednikom EPP-a Daulom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački pothvat”, kazao je Izetbegović.

Čoviću je predbacio i kako zbog želje za političkom trgovinom, ne precizirajući na što točno misli, namjerno koči usvajanje sporazuma države s Islamskom zajednicom u BiH koji bi trebao regulirati njen status na način na koji je to ranije učinjeno s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Na pitanje o naoružavanju policije u Republici Srpskoj tisućama novih pušaka Izetbegović je odgovorio kako to jest razlog za zabrinutost.

“Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH”, kazao je Izetbegović no istodobno je pozvao sve u BiH da ne nasjedaju na provokacije i ne dopuste uvlačenje u politiku destabilizacije i sukoba. Odgovor na naoružavaje policije u RS-u, kako je istaknuo, treba biti ubrzano približavanje članstvu u EU-u i NATO-u, tim prije što će se, kako očekuje Izetbegović, Milorad Dodik “u dogledno vrijeme” umoriti od pokušaja rušenja BiH baš kao i njegove pristalice.

Komentirajući stanje u Stranci demokratske akcije (SDA) koju ugrožavaju učestali i sve žešći frakcijski sukobi Izetbegović je najavio kako će se nastaviti započeti proces unutarnjeg čišćenja stranačkih redova od problematičnih kadrova.

“Bilo je, kako neki kažu, ‘previše demokracije u SDA’. To vrijeme je iza nas”, kazao je Izetbegović potvrdivši kako njegova imena neće biti na stranačkim listama za listopadske izbore kao i da će ime kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH biti poznato u travnju ili svibnju.