Izetbegović: Ovako zamišljeni Pelješki most ne može se graditi

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ustraje na najnovijem bošnjačkom osporavanju gradnje Pelješkog mosta, ključnog projekta povezivanja hrvatskog teritorija.

U razgovoru za portal Faktor.ba Izetbegović je ponovio da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije zemlje i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru.

Izetbegović tvrdi kako je riječ o jasnim stajalštima BiH još od 2007. s kojima je upoznat i hrvatski državni vrh. “Potrebno je utvrditi gdje je točno granica na moru, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Trebaju se utvrditi i konačne tehničke karakteristike mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude – nalazio”, dodao je.

Izetbegović je naglasio i kako sporazum o korištenju luke Ploče za potrebe BiH nikada nije raificiran te da se u Hrvatskoj “daju izjave koje nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa i ignoriraju desetljećima stari zahtjevi BiH”.

“Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni BiH, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti BiH, nego samo tzv. Republika Srpska”, kazao je Izetbegović.