Izetbegović kaže kako je namjerno zauzeo “tvrđe” stajalište u odnosu na Pelješki most

Foto: HRT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako je opravdano zauzeo “tvrđe” stajalište u odnosu na gradnju Pelješkog mosta ističući kako vjeruje da će takav pristup dati rezultat u konačnoj zaštiti onoga što on smatra državnim interesom BiH.

“BiH je ovoga puta malo tvrđe stala kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta i mislim da će se to pokazati ispravnim”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Pojasnio je kako pod tim misli da je konačno vrijeme da svi poštuju BiH. U zadnjih nekoliko mjeseci Izetbegović i nekolicina bošnjačkih dužnosnika kao i njegova bošnjačka stranka SDA nastojali su problematizirati gradnju Pelješkog mosta govoreći kako ga se ne smije graditi dok Hrvatska i BiH ne riješe granična pitanja, dok hrvatski i srpski dužnosnici nisu imali primjedbi na ovaj veliki hrvatski projekt.

“Mislim da se nitko neće usuditi napraviti veliki problem u ovom dijelu Europe i da se nitko neće usuditi zaustaviti izbore i bojkotirati rad države i parlamenta. Nikada neće krenuti u tom opasnom smjeru”, kazao je Izetbegović.

On je to izjavio komentirajući oštre osude koje su uslijedile nakon njegove tvrdnje izrečene u četvrtak da je Alija Izetbegović “ostavio u amanet” BiH turskom predsjedniku Recepy Tayyipu Erdoganu.

Izetbegović je najprije ustvrdio kako je rječ o “cjepidlačenju” i još jednoj harangi protiv Bošnjaka.

Pokušao je to ilustrirati opisom po kojemu se sve što kažu bošnjački dužnosnici poput dlake čupa pincetom “pa se onda dlaka cijepa na četiri djela”.

Protumačio je svoju izjavu konstatacijom kako je Alija Izetbegović od Erdogana zapravo tražio samo da ne zaboravi na BiH s obzirom na to koliko je Turska ranije pomogla a sve je doveo u istu ravan s odnosom kojega prema BiH imaju Hrvatska i Srbija.

“Pogledajte na kakav način taj ‘amanet’ obnašaju Srbija i Hrvatska. Koliko često poliitčari (iz BiH) idu z Zagreb i Beograd. Pogledajte kako se Zagreb odnosi”, kazao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije tijekom dana je kazao kako ne može vjerovati da je Izetbegović govorio o Erdoganu kao o skrbniku BiH.

“Mislim da je to potpuno pogrešno i samo pokazuje da u dijelu bošnjačke elite, prije svega u SDA, postoji uvjerenje da je BiH njihova. Ako je BiH njihova onda je imaju pravo dati Erdoganu a ako u to vjeruju onda daju argumente svima koji se protiv takve BiH bore”, kazao je Ivanić za televiziju N1.

H/N