Izetbegović: BiH nije utočište terorista, Bošnjaci su jasni u osudi ekstremizma

N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako su potpuno neutemeljene sve tvrdnje kojima se njegova zemlja predstavlja utočištem terorista i rasadnikom sigurnosnih prijetnji za Europu ističući kako su Bošnjaci “glasni i konkretni” u osudi svih vrsta terorzma i ekstremizma.

“Ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne događa nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili ‘arabizacije’ društva”, kazao je Izetbegović u istupu na formu posvećenom europskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana koji je održan u Sarajevu.

Izetbegović je kazao kako je njegova zemlja kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorističke Islamske držsve (IS) dala vrlo konkretne doprinose dokazujući u praksi kakvu politiku vodi.

“Mi smo prva država u regiji koja je sudjelovanje svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila kaznenim djelom. Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta”, kazao je Izetbegović dodajući kako su se svi bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. prosinca 2015.

Podsjetio je i kako se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali djelovati izvan njezinih okvira i mimo njenog tumačenja islama.

Bošnjaci kao europski narod, poručio je Izetbegović, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere koja ih je i naučila toleranciji.

Drugačije tvrdnje kojima se Bošnjake optužuje za potporu radikalizmu poput, kako je istaknuo, “nedavnih izjava europskih dužnosnika”, bez ikakvog temelja plasiraju opasne neistine o BiH i posebice o Bošnjacima- muslimanima.

“Teško se oteti dojmu da je krajnja namjera tih izjava zapravo da se europska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, naročito o njezinim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Europu”, kazao je Izetbegović.

Njegov je zaključak kako u sadašnjim turbulentnim vremenima stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana kao i njegova konačna konsolidacija u okvirima Europske unije sve više dobivaju na strateškom značaju, kako za države te regije tako i Europu u cijelosti. Stoga bi se, po njegovu sudu, EU morala jače i izravnije angažirati kako bi potaknula intergracijske procese i otvorila prilike za priključenje regije a to bi istodobno dalo novi zamah viziji na kojoj je Unija utemeljena jer bi značilo Europu ujedinjenu u miru, napretku i raznolikosti. (Hina)