Izborom novog predstojnika ureda Trump ponovo pokušava resetirati Bijelu kuću

Nick Ayers, tridesetšestogodišnji stručnjak koji pregovara s Donaldom Trumpom oko pozicije novog predstojnika ureda Bijele kuće, mogao bi mu pomoći tijekom nadolazeće kampanje za njegov reizbor, dok kritičari sumnjaju u njegove sposobnosti da kontrolira Trumpa i njegovu nerijetko kaotičnu administraciju, prenosi u nedjelju Reuters.

Ayers je dosad savjetovao niz važnih republikanskih guvernera, a obavljao je dužnost i predstojnika u timu potpredsjednika Mikea Pencea.

Čitavu je karijeru proveo u republikanskoj politici, a stekao je bogatstvo prodajući oglase za političke kampanje.

No Ayers nema iskustva sa zakonodavstvom u Kongresu, a dužnost bi trebao preuzeti u trenutku kada je Trump oslabljen pobjedom demokrata koji su na izborima prošloga mjeseca ostvarili većinu u Zastupničkom domu. Trump se također suočava s istragama njegovog poslovanja i kontroverznih politika, dok posebni savjetnik Robert Mueller istražuje povezanost Trumpove izborne kampanje 2016. s ruskim dužnosnicima.

“Mislim da Donald Trump na toj poziciji očajno treba nekoga tko će ući u Ovalni ured, zatvoriti vrata i kazati mu ono što ne želi čuti. Nisam siguran ima li Ayers petlje da to učini”, rekao je Chris Whipple, autor knjige “The Gatekeepers”, koja se bavi šefovima osoblja u Bijeloj kući.

“Pitanje je hoće li novi predstojnik ureda imati istu snagu kao što je imao John Kelly, koji je mogao zaustaviti donošenje pogrešnih odluka”, smatra Leon Panetta, koji je bio šef osoblja za mandata Billa Clintona te ravnatelj CIA-e i ministar obrane za vrijeme predsjednika Obame.

Neki od istaknutih političari Republikanske stranke, pak, imaju samo riječi hvale za Ayersa.

“Njegove strateške vještine nenadmašne su. On razumije politiku općenito, kao i politiku glede velikih pitanja”, rekao je Bill Palatucci, republikanski dužnosnik i glavni savjetnik bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Chrisiea kojega je doveo na vlast u pretežno liberalnoj saveznoj državi.

Ayers je surađivao i s Mikeom Penceom, kojemu je pomogao oko reizbora u Indiani 2016., a on ga je zadržao kao savjetnika i nakon što je postao Trumpov potpredsjednik.

Ayers je sudjelovao u formiranju neprofitne političke grupacije America First Policies koja zastupa Trumpove politike. 

Trump je u subotu rekao kako bi sljedeći predstojnik ureda mogao biti na toj poziciji “privremeno” te kako će u narednim danima obznaniti svoj odabir. 

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće rekao je kako je Trump tražio dvogodišnju suradnju od Ayersa, no on nije bio siguran može li ostati tako dugo. Ayers ima malu djecu, a navodno je planirao napustiti Bijelu kuću prosincu, rekao je dužnosnik.

Trump je u subotu najavio da će do kraja godine otići sadašnji predstojnik ureda John Kelly. “John Kelly odlazi krajem godine”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, dodavši da će ime njegova nasljednika objaviti za dan ili dva. “To je super momak”, kazao je Trump o Kellyju, dodavši da je “iznimno cijenio njegov rad”. Novinarski upiti o skorom Kellyjevom odlasku sve češće su se mogli čuti u posljednje vrijeme, osobito zato što su američki mediji pisali o pogoršanju odnosa između njih dvojice. Prije nego što je postao Trumpov glavni savjetnik u Bijeloj kući u srpnju 2017., Kelly je u prvih šest mjeseci obavljao dužnost ministra domovinske sigurnosti. (h)