Izbori za Sabor: Za promidžbu 15 dana

Za predstavljanje svojih programa biračima, odnosno za promidžbu, sudionici izbora za Hrvatski sabor, koji će se održati 5. srpnja, službeno će imati 15 dana.

S obzirom na to da odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora stupa na snagu 2. lipnja, to znači da izborni rokovi teku od 3. lipnja.

Slijedom toga, 14-dnevni rok u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste istječe u ponoć, 16. lipnja.  

DIP zatim ima rok od 48 sati, do ponoći, 18. lipnja, u kojemu treba objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, kad ju objavi, kreće službena izborna promidžba. Bude li čekao krajnji rok, izborna će promidžba krenuti s prvim minutama petka, 19. lipnja, a završit će u ponoć, 3. srpnja kada nastupa dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Iako Hrvatska dnevno bilježi malo oboljelih od koronavirusa i ima dobre epidemiološke prilike, srpanjski će izbori zbog epidemije biti provedeni na ponešto drugačiji način od svih dosadašnjih. Na koji, definirat će Državno izborno povjerenstvo (DIP) s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Više pojedinosti o tome moglo bi se saznati na konferenciji za novinare koju je DIP najavio za četvrtak.