Izbori u Austriji: Narodnjaci pobjednici, moguća koalicija sa Zelenima

Narodna stranka (ÖVP) donedavnog kancelara Sebastiana Kurza i stranka Zeleni na prijevremenim su parlamentarnim izborima u Austriji ostvarili najveći porast broja glasova što otvara mogućnost koaliranja ovih dviju stranaka, dok su desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) i socijaldemokrati (SPÖ) doživjeli povijesne poraze.

“Bila su to četiri teška mjeseca ali se isplatilo: narod nas je ponovno izabrao”, rekao je Kurz obraćajući se članovima stranke na slavlju u Beču četiri mjeseca nakon što se zbog tzv. Ibiza skandala raspala dotadašnja koalicijska vlada između ÖVP-a i FPÖ-a.

ÖVP je prema projekcijama na temelju glasova prebrojanih do 20 sati s 37,1 posto glasova ostvario 5,6 posto glasova više nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. No narodnjacima je za formiranje vlade potreban koalicijski partner.

Najveći porast broja glasova s 13,9 posto je ostvarila stranka Zeleni koja na posljednjim izborima nije prešla izborni prag.

Najveći gubitak glasova pretrpjeli su socijaldemokrati i slobodnjaci. FPÖ je u usporedbi s izborima prije dvije godine izgubio 10 posto glasova te sada uživa podršku 16 posto glasača.

Tadašnji čelnik FPÖ-a Hans Christian Strache našao se krajem svibnja usred korupcijskog skandala nakon čega se u jeku afere Ibiza i raspala koalicijska vlada između narodnjaka i slobodnjaka.

SPÖ je s 21,8 posto glasova ostvario svoj najslabiji rezultat na izborima na saveznoj razini.

Ulazak u parlament je za rukom pošao i liberalnoj stranci NEOS.

Moguće koalicije lijevo i desno od centra

Predsjednik ÖVP-a i vjerojatni budući austrijski kancelar Kurz se u nedjelju nije izjasnio o mogućem koalicijskom partneru te je rekao kako će “dobro razmisliti o svakom sljedećem potezu”. Narodnjacima je otvorena opcija koaliranja sa socijaldemokratima, slobodnjacima i zelenima.

Dosadašnji koalicijski kandidat ÖVP-a, FPÖ je u prvim reakcijama odbacio obnovu koalicije s ÖVP-om.

“16 posto glasova nije dovoljno za ulazak u vladu”, rekao je predsjednik FPÖ-a Norbert Hofer u nedjelju za javni servis ORF.

“Moj cilj je Austriju dovesti na mjesto broj jedan kada je u pitanju zaštita okoliša”, rekao je glavni kandidat Zelenih Werner Kogler.

On je najavio mogućnost koalicijskih pregovora s ÖVP-om ali je objasnio da treba doći do promjena u smjernicama narodnjačke stranke.

“Koalicijski pregovori imaju smisla jedino ako se ÖVP pokrene po pitanjima borbe protiv siromaštva djeca, borbe protiv korupcije i klimatskih promjena”, rekao je Kogler.

ÖVP nije isključio mogućnost koaliranja sa Zelenima ali je također tražio ustupke kod eventualnog partnera.

“Hoće li doći do koalicije sa Zelenima ovisi o stavu stranke Zeleni”, rekao je član predsjedništva ÖVP-a Werner Amon.

Matematički postoji mogućnost koaliranja sa socijaldemokratima s kojima je ÖVP tvorio vladu do svibnja 2017. kada je zbog stalnih sukoba oko smjernica socijaldemokratski-narodnjačke vlade, tada novoizabrani predsjednik ÖVP-a Kurz izišao iz koalicije što je rezultiralo novim izborima i pobjedom narodnjaka koji su nakon toga ušli u koaliciju sa slobodnjacima.

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen najavio je da će sljedećeg tjedna voditi razgovore sa svim strankama koje će sudjelovati u radu sljedećeg saziva parlamenta nakon čega će glavnog kandidata stranka koja je osvojila najviše glasova imenovati mandatarom za sastavljanje vlade.

Izlaznost na biralištima na nedjeljnim izborima je iznosila 75 posto.