Izbori na Krimu: nakon EU-a uslijedile američke i kanadske sankcije

Sjedinjene Države sankcionirale su još sedam osoba uključenih u organiziranje izbora na Krimu, prema priopćenju koje je u srijedu objavilo američko ministarstvo financija.

Europska unija je u utorak uvela sankcije protiv tih osoba, a sankcijama se pridružila i Kanada, dodalo je ministarstvo financija.

“Potez ministarstva financija u koordinaciji s našim međunarodnim saveznicima i partnerima naglašava našu nepokolebljivu podršku povratku slobodnog i pravednog demokratskog procesa na Krimu”, napisao je američki ministar financija Steven Mnuchin.

“Te koordinirane sankcije Sjedinjenih Država, EU i Kanade naglašavaju snagu transatlantskog saveza u suprotstavljanju ruskoj agresiji koja se nastavlja”, dodao je.

Nove sankcije se odnose na osobe koje su 8. rujna 2019. organizirale lokalne izbore u autonomnoj republici Krim i Sevastopolju, ukrajinskom teritoriju nad kojim je 2014. Moskva preuzela kontrolu.

Na meti sankcija su posebice premijer pripojenog teritorija Jurij Gocanjuk, guverner Sevastopolja i nekoliko dužnosnika izbornog povjerenstva tog grada.

Washington je također sankcionirao željezničku tvrtku koja djeluje na Krimu i njezinog generalnog direktora.

(Hina)