„Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine”

Informacijski centar Europe Direct Petrinja u sklopu „Dana otvorenih vrata“ organizirao je konferenciju pod nazivom „Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019.godine“ koja je održana u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja.

Na konferenciji su bili prisutni Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, Tihomir Cipek, politički analitičar, Andrea Čović Vidović, Europski parlament – Ured za informiranje u RH te Vanja Ličina, predstavnik Ekonomske škole Sisak koja je ambasador.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje pozdravio je sve prisutne u ime Grada Petrinje i u ime cijelog tima te dodao: „Hvala svima što ste danas došli ovdje. Pokazujete prije svega interes kako i na koji način bi naš Grad Petrinja trebao funkcionirati uz svojoj budućnosti. Sretan sam što sam, prije pet godina, kada sam preuzeo odgovornost za Grad Petrinju, rekao jasno svima da želimo ići naprijed, a sa našim sredstvima ne možemo i da se idemo hvatati posla sa Europskom unijom, imati dobru komunikaciju sa institucijama koje određuju naš svijet i naš razvoj.

Grad Petrinja je grad bogate kulture, tradicije, običaja i uvijek smo se osjećali europskim gradom. S tim smo dali do znanja da želimo biti velika obitelj u Europskoj uniji i pokazati kako je ovo područje u Domovinskom ratu platilo ogromnu cijenu, kako na neki način zaostajemo u razvoju i da želimo preko europskih fondova, ono što je najvažnije, korektan, pošten i ravnomjerni razvoj kojeg očekujemo kroz europske fondove. Informacijski centar je nešto što treba biti između građana i Europskih fondova i svakoga treba educirati te svaki projekt imati vidljiv da bi ljudi znali o čemu se radi.“

Pored toga Dumbović je naglasio kako Grad Petrinja danas u provedbi ima negdje oko 700 milijuna kuna, 431 milijun kuna je u provedbi Aglomeracije i nastavio: „Naš Intervencijski plan i pilot projekt pet gradova koji su ratom zahvaćeni napravili su dobar plan, to je novih 200 milijuna, a ove godine smo iz IP-a povukli za komunalnu infrastrukturu za Poduzetničku zonu. Tu se radi o komunalnoj, društvenoj infrastrukturi, o gospodarstvu i socijalnoj infrastrukturi i to je 206 milijuna kuna. Napali smo 100 milijuna eura i ove godine ćemo imati od 80 do 100 milijuna kuna natječaja koje smo rasporedili kroz ovu godinu da ćemo ih aplicirati, znači da su građevinske i lokacijske dozvole gotove.

Sve je ovo samo poruka i potvrda da svi koji ste došli i koji ste dragi prijatelji Grada Petrinje da ste došli u europski grad, grad koji razmišlja o europskom novcu. Zahvaljujem se Vama što ste ovdje, udrugama koje su se dokazale da su odlični partneri Gradu Petrinji, a prije svega se zahvaljujem mladim ljudima koji su spoj iskustva i nas starijih koji znamo što hoćemo, ali vi mladi kad dođete, vjerujte mi da je na vama budućnost i želim vam da kroz Informacijski centar komunicirate još bolje i tjerajte nas da možemo još više i bolje odrađivati.“

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu objasnila je kako se Europska unija suočava s izlaskom Velike Britanije te dodala: „To uzročno posljedično izaziva veliki potres u proračunu, ali i predstavlja problem za provedbu nekih najdugoročnijih politika Europske unije kao što su zajednička poljoprivredna politika i kohezijska politika jer tu dolazi do bitnih smanjenja koja će imati onda i utjecaj na te sektore i na nove investicije. Veliki izazov su migracije, sigurnosno stanje, učestali teroristički napadi i prijetnje i u tom smislu dolazi do preraspodjele proračuna gdje se upravo kroz prijedlog novog proračuna veća sredstva izdvajaju u te svrhe.