Izaslanstvo Sisačko moslavačke županije u službenom posjetu Albaniji

 

Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan i njegov zamjenik Roman Rosavec, boravili su proteklog tjedna u trodnevnom službenom posjetu Albaniji.

Svoj su službeni posjet započeli posjetom i sastankom u Skadarskoj oblasti, gdje ih je u zgradi oblasti u Gradu Skadru primio zamjenik gradonačelnika, Arben Gjuraj sa svojim izaslanstvom. Teme razgovora bile su mogućnost gospodarske suradnje kao i suradnje na projektima Europske unije.

Drugi dan svog službenog posjeta Ivo Žinić i Roman Rosavec proveli su u službenim sastancima i na prijmu kod svojih domaćina ovom prigodom, a to je Oblast Lezha. Cjelodnevni program počeo je sastankom u zgradi Oblasti Lezha gdje ih je primio Fran Frrokaj, gradonačelnik Oblasti Lezha.

Teme sastanka bile su u prvom redu mogućnost gospodarskog povezivanja i zajedničkog ulaska u projekte Europske unije i to u njih dva: program transnacionalne suradnje Mediteran i IPA projekt Adriatic. Kako je naglasio župan Žinić, korist od ulaska u ovakve projekte imale bi i Sisačko-moslavačka županija i Oblast Lezha. Župan Žinić ponudio je i mogućnost suradnje Razvojnih agencija gdje bi svoja iskustva Razvojna agencija SI-MO-RA, prenijela svojim kolegama u Albaniji. Na koncu je naglašena i mogućnost kulturne i sportske suradnje gdje postoji velika mogućnost međusobne razmjene i sudjelovanja KUD-ova i sportskih klubova  u Albaniji i Hrvatskoj.

Treći dan boravka u Albaniji bio je rezerviran za posjet Uredu Predsjednika Republike Albanije, Ilira Mete, gdje je izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu s Ivom Žinićem, primio Arben Cici, Veleposlanik i Predstojnik Kabineta Predsjednika. Teme sastanka bile su vezane uz suradnju Republike Hrvatske i Republike Albanije kao i mogućnosti ulaganja stranih investitora u industrijske gigante na području Sisačko-moSlavačke županije, Petrokemiju i INA-u Rafineriju nafte Sisak.

Ovim je sastankom i završen iznimno uspješan posjet izaslanstva Sisačko-moslavačke županije Albaniji, a iznimno je bitno naglasiti i ulogu albanske nacionalne manjine s područja Sisačko-moslavačke županije koja je i posredovala u organizaciji cijelog ovog službenog posjeta, a koje je predvodio hrvatski Albanac iz Kutine, Agim Gjidoda.