Izaslanstva Vlade i Sabora položila vijence na Mirogoju

U prigodi blagdana Svih svetih premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković položili su vijence i zapalili svijeće na gradskom groblju Mirogoj, posebno iskazujući počast hrvatskim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu.

“Uoči blagdana Svih svetih i nakon toga Dušnog dana, došli smo ponovno ovdje na Mirogoj iskazati počast svima kojih nema više među nama, osobito hrvatskim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu”, rekao je novinarima premijer.

Plenković je izrazio nadu da će i ovaj blagdan u posebnim okolnostima covida-19 proći na najprimjereniji način uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Premijer je vijence položilo kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pred Središnjim križem na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Uz premijera Plenkovića na Mirogoju su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je predvodio izaslanstvo Sabora rekao je da su iskazali poštovanje prema svima onima koji su dali svoj život za našu domovinu, prema svima koji su igrali važnu ulogu u njenom stvaranju i koji su dali doprinos u njenom razvoju.

“Još jednom neizmjerna hvala u prvom redu braniteljima i predsjedniku Tuđmanu na žrtvi koju su podnijeli”, rekao je Jandroković, dodavši da im ona uvijek mora biti vodič i misao kada rade za opće dobro hrvatskih ljudi.

Rekavši kako danas živimo u drugačijem vremenu prepunom zdravstvenih, gospodarskih, socijalnih i sigurnosnih izazova zbog čega je velika odgovornost na svima nama, izrazio je vjeru da će i ova teška vremena proći i da ćemo opet živjeti kao što smo živjeli nekad, slobodno, iskazujući međusobno poštovanje ne samo na daljinu nego rukovanjima i dodirima.

U povodu blagdana Svih svetih, vijence na Mirogoju je položilo i izaslanstvo HDZ-a koje je predvodio glavni tajnik Krunoslav Katičić, te izaslanstvo HNS-a koje je predvodio predsjednik te stranke i saborski zastupnik Predrag Štromar.

(Hina)