Iz Vlade otkrili je li Plenković pozvan u Otočac

Izvor: Dražen Prša

Iz Vlade su odgovorili na upit N1 televizije jesu li dobili pozivnicu udruge HAZUD, koja 1. srpnja u mjestu Vivoze pokraj Otočca, planira na rodnoj kući Jure Francetića postaviti spomen ploču.

“Predsjednik Vlade Republike Hrvatske osuđuje svako veličanje ustaškog, zločinačkog režima te drži neprihvatljivim najavljeno postavljanje ploče. Postavljanje ploče protivno je Izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada Republike Hrvatske postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Republike Hrvatske”, kazali su u Vladinu priopćenju.

“Članak 108. Ustava Republike Hrvatske (“Vlada Republike Hrvatske obavlja izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonom”). Podsjećamo na Izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske u kojima, među ostalim, stoji:

“U uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost”, stoji u priopćenju Vlade.