Iz SNV poručili: “Rat nije završio “Olujom”, ni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju

Milorad Pupovac i Boris Radošević foto HINA

Predsjednik SNV-a Boris Milošević uz izjavu sjećanja posebno naglašava da rat nije završio “Olujom” te da rat nikada nije bio prisutniji i da vijest o njegovu kraju sporo putuje.

Povodom 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije “Oluja”, iz Srpskog narodnog vijeća u subotu su objavili izjavu sjećanja u kojoj su zatražili minutu šutnje i izrazili suosjećanje sa svima koji ne zaboravljaju poginule članove obitelji te susjede i prijatelje kojih više nema.

“Izražavamo žaljenje za izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima. Iako nismo dio kolektivnog pamćenja koje je uspostavila država, na nama je da imena i prezimena žrtava kao i imena njihovih sela i gradova izgovaramo bez straha i dostojanstveno, da ih se sjećamo slobodno”, stoji u izjavi koju je potpisao predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Ustvrdio je i da rat nije završio “Olujom”, ni nakon posljednjeg ubijenog starca ili odlaskom posljednjeg traktora, ali ni  ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

“Rat nikada nije bio prisutniji i vijest o njegovu kraju sporo putuje”, upozorili su iz SNV-a te naveli i da ta vijest još uvijek nije stigla do hrvatskih sudova, saborskih zastupnika ni do hrvatskih škola kao ni do svih onih koji ne znaju što bi sa sobom u miru.

“Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zločinaca i osjećati krivnju za njegove razorne posljedice”, dodali su.

Upozoravaju da se u takvim okolnostima zaboravlja ne samo na Srbe, pobijene i protjerane u Oluji i Bljesku, zlostavljane i odvođene tijekom rata, nego se zaboravlja i na hrvatske civile, nastradale ili ubijene u tom ratu. Njihovo stradavanje postaje jednako nevidljivo i jednako nestvarno u društvu u kojem rat i ratni mitovi postaju vrijednosti same po sebi i za sebe, a nacionalna i vjerska pripadnost životna postignuća, stoji u izjavi.

Milošević je nedavno izjavio da su koncerti Marka Perkovića Tompsona loša poruka prema Srbima u Hrvatskoj, te da je Tompson sinonim za radikalni nacionalizam, da pjeva ustaške pjesme i da su nakon njegovih koncerata učestali govori mržnje.

Govoreći o atmosferi među Srbima u Hrvatskoj uoči godišnjice “Oluje”, Milošević je kazao da to sve zavisi od mjesta do mjesta i od načina obilježavanja.

“Ali, kako se približava sam taj dan, osjećaj nelagode kod ljudi se povećava”, kazao je Milošević.