Iz mora kupališta Jadran izvučena tona otpada

U akciji čišćenja podmorja “Čisti Božić i bistra Nova godina 2017”, danas su iz mora na splitskom kupalištu Zvončac ronioci izvukli tonu otpada od kojeg su izradili veliko “božićno drvce” kao upozorenje na nemar.

“Božićnu akciju čišćenja podmorja smo odlučili provesti na omiljenom splitskom kupalištu Jadran na Zvončacu jer je upravo ta lokacija svojevrsni poligon za obuku naših mladih ronilačkih snaga. Tijekom zarona koje obavljamo unutar obuka redovito se suočavamo s iznenađenjima slučajnih kupača i prolaznika zbog činjenice koliko smeća se nalazi pod morem, ali i nad vrstom predmeta koje izronimo tim prigodama”, kazala je Matea Klarić iz “Rostruma”.
Današnju akciju su završili izradom “božićnog drvca” od izronjenog otpada. To je svojevrsno upozorenje, rekla je Klarić, koliko se nemarno ponašamo prema moru tijekom sezone. Izrazila je nadu da će božićno drvce od izronjena smeća s vremenom biti sve manje. No trenutno je sve veće, toliko da su razmišljali prijaviti svoju božićnu instalaciju u Guinnessovu knjigu rekorda.

U ekološkoj akciji je sudjelovalo stotinjak članova ronilačkih klubova iz Zadra, Zagreba, Karlovca, Duge Rese, Slavonskog Broda, Mostara, Sarajeva i Splita, a bilo je uključeno i više od 140 volontera. Članica Udruge “Rostrum” Matea Klarić je kazala da su u ovoj godini poduzeli  već dvadesetak akcija čišćenja od kojih su u dvije bili organizatori – čišćenje podmorja “Eko Prvić” i “Ronimo za Jadran” na splitskoj Matejušci.

Organizator današnje ekološke akcije je neprofitna Udruga podvodnih aktivnosti “Rostrum” Split. (H)