Iz Grčke stigao službeni odgovor Milanoviću: Evo što su mu poručili

Iako su se dosad pojavljivale različite reakcije, ponajprije u grčkim medijima, stigla je i prva službena.

“Grčka je pravna država. Naše pravosuđe je neovisno, nepristrano i objektivno. Na taj će način i pristupiti ovom slučaju. Grčka uvijek jamči poštivanje zakonitosti i integriteta svih koji se nalaze u kaznionicama. Bilo kakve izjave koje iskrivljuju stvarnost ne pridonose trenutnoj situaciji”, izjavio je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Stratos Efthimiu.

Bio je to očit i jasan odgovor Milanoviću, čije su riječi sugerirale potpunu suprotnost.

“To nije pravna država! Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Da sam premijer, razmislio bih što bih napravio. Nije jednostavno. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu postrojbu”, kazao je hrvatski predsjednik i zapitao se ono što se mnogi pitaju:

“Koliko je Grka u pritvoru?”

Naime, u sukobu koji je završio kobno za Michalisa Katsourisa (29) sudjelovalo je oko 300 osoba, unaprijed spremnih na njega. Ali, uhićeno je 105 navijača, većinom hrvatskih državljana. Svi su se izjasnili krivima za tučnjavu i nevinima za ubojstvo. Zbog toga im je određen istražni zatvor, a raspodijeljeni su u 16 kaznionica diljem Grčke, što ih dovodi u potencijalnu opasnost zbog ostalih zatvorenika.

Dinamo i AEK zbog nemilih događaja nisu odigrali prvu utakmicu prema rasporedu 8. kolovoza u Ateni, ali od 20 sati će biti odigrana večeras na Maksimiru. A uzvrat slijedi una AEK-ovom travnjaku u subotu, piše N1.