Iz Europskog socijalnog fonda za 17 udruga iz Domovinskog rata 40,5 milijuna kuna

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja upriličeno svečano uručivanje ugovora u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”, što je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda.

Predsjednicima 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata svečano su uručeni ugovori, s kojima se želi povećati socijalna uključenost i unaprijediti kvaliteta življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz unaprjeđenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga kaoja će se temeljiti na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.

Poziv za prijavu projektnih prijava objavljen je 3. kolovoza 2018. godine te je, zbog iznimnog interesa udruga, obustavljen 1. listopada 2018. godine, budući da je broj zaprimljenih projektnih prijedloga dosegao 105 % ukupno raspoloživog iznosa poziva.

Ovo je prvi poziv, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 40,5 milijuna kn, a koji je namjenjen isključivo udrugama iz Domovinskog rata. Uz sredstva Europskog socijalnog fonda (85%), sufinanciranje poziva osigurano je na proračunskim stavkama Ministarstva hrvatskih branitelja kao sektorski nadležnog tijela (15%).

Ministarstvo hrvatskih branitelja osmislilo je i iniciralo projekt Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje Domovinskog rata koji zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava obnaša funkciju upravljačkog tijela.

Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjelovalo je u postupku ocjenjivanja projektnih prijedloga koji je provodila Zaklada, a koja je do kraja provela administrativne provjere i procjene kvalitete.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilikom uručenja ugovora istaknuo je kako je ovo snažna poruka hrvatskim braniteljima, ali i cijeloj hrvatskoj javnosti kako uspješno povezati nedavnu prošlost iz Domovinskog rata i mogućnosti koje nam pruža činjenica da smo članica Europske unije i da hrvatski branitelji za svoje projekte mogu koristiti europska sredstva.

“Osim pružanja usluga u zajednici, Ministarstvo će uz pomoć EU fondova razvijati i druga područja skrbi za našu populaciju – od uspostave veteranskih centara, digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, preko edukacija i programa za psihosocijalno osnaživanje, samozapošljavanja, razvoj društvenog poduzetništva branitelja i stradalnika Domovinskog rata do osnaživanja kapaciteta i unaprjeđenja pružanja usluga i ostvarivanja prava naših korisnika” – rekao je ministar Medved.

Predstavnik udruge Ajkula Pero Prpić zahvalio se u ime potpisnika i korisnika. „Gotovo 30 milijuna kuna bit će utrošeni za bolji život svih nas, posebno onih koji su stvarali našu domovinu”, rekao je Prpić.

Državna tajnica ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić rekla je da je danas veliki dan jer je to prvi natječaj ESF koji je usmjeren prema udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. Ugovorima se žele prevladati zdravstvenih i psihosocijalnih poteškoća članova obitelji i branitelja i braniteljica kojima je potrebna takva pomoć.

Svečanom uručivanju ugovora prisustvovali su tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić.

Dražen Prša