Iz EU fondova 21 milijun kuna za gospićku Opću bolnicu

Izvor: Nikola Mraović

Opća bolnica Gospić bit će u buduće opremljenija za novi dnevni kirurški odjel, u sklopu EU projekta „Uspostava i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Gospić“, vrijednog 21 milijun kuna, a započeti radovi obuhvaćaju rekonstrukciju kirurškog operacijskog trakta, te izgradnju prostora za liječenje pacijenata po principu dnevne bolnice, priopćeno je u utorak iz zagrebačkog PJR Consultinga.

Natječaj „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“ otvoren je 2016., a dodijeljeno je više od 934 milijuna kuna bespovratnih sredstava velikom broju zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

„Kroz javnu nabavu Projekt jednako razvoj je dobio mogućnost upravljanja projektom i savjetovanja u provedbi postupaka javne nabave za Opću bolnicu Gospić. Uz građevinske radove koji se otvaraju, nabavljat će se i nova moderna oprema kako bi zdravstvena skrb korisnika u Ličko-senjskoj županiji, a i šire, bila što kvalitetnija“, rekla je u ponedjeljak Ana Fresl, direktorica PJR-a.

Opća bolnica Gospić, jedna je od 23 zdravstvene ustanove koja je krajem kolovoza potpisala ugovor o bespovratnim sredstvima i koja sufinancira projekt. Realizacijom projekta će se poboljšati uvjeti, prije svega pacijentima, ali i osoblju bolnice.

U sklopu projekta, uz građevinski dio, sufinancira se i kupnja potrebne opreme kako bi se poboljšala medicinska i zdravstvena skrb korisnika gospićke Opće bolnice. Cilj projekta je uspostava i opremanje dnevne bolnice s 15 kreveta, uspostava i opremanje sale za jednodnevnu kirurgiju, stvaranje poboljšanog okruženja za liječenje i rad u bolnici te poboljšanje efikasnost zdravstvene skrbi bolnice, navode iz PJR Consultinga.

Na prigodnoj svečanosti u gospićkoj OB u povodu početka radova, održanoj u ponedjeljak bili su predstavnici institucija i ustanova čiji je rad vezan uz zdravstvenu djelatnost. Govoreći o važnosti ovoga projekta ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić se zahvalila svima koji su pomogli da bi pacijenti ovog dijela Hrvatske dobili još kvalitetniju zdravstvenu skrb, objavili su lokalni mediji.

Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić

Na ovaj način dobivamo novu kirurgiju i rekonstrukciju svih postojećih kirurških kapaciteta, a sve s intencijom da pacijenti što manje vremena provode u bolnici, a što više vremena budu doma sa svojim obiteljima. Za ovaj projekt bit će izdvojeno 21 milijun kuna. Ovo je način da se kao bolnica uklopimo u moderne trendove, a to su jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice.

Na ovaj način ćemo imati tri potpuno nove operacijske sale. Drugi dio projekta je dnevna bolnica, potpuno novi sadržaj u produženju novog krila bolnice. Sve ovo bit će značajan iskorak u kvaliteti medicinske usluge našim pacijentima, zaključila je ravnateljica dr. Čubelić.