Iz 3. maja na prosvjed u Zagreb krenulo oko 500 radnika

Radnici 3. maja krenuli na prosvjed u Zagreb

Oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je u ponedjeljak ujutro prema Zagrebu, gdje će u 11 sati na Markovu trgu, zajedno s radnicima Uljanik grupe iz Pule sudjelovati na prosvjedu, na kojemu će tražiti isplatu srpanjskih plaća.

Radnici su se okupili u brodogradilištu, iz kojega su autobusima krenuli na put u pratnji policije.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Bučanac je rekao da osim plaća u 3. maju traže i povrat duga Uljanika prema 3. maju te da smatraju da je vrijeme za razvod braka od Uljanik grupe i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, ali s nekim drugim partnerom.

Dodao je da od premijera Andreja Plenkovića, koji će ih danas primiti, očekuju konketne odgovore.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić zahvalio je Županiji i gradskoj upravi, koji su, kako je rekao, sudjelovali u organizaciji autobusa.

Ocijenio je da je Vlada sukrivac za stanje u Uljaniku i 3. maju, navodeći da radnici 3. maja imaju četiri osnovna zahtjeva – isplatu plaće, smjene svih uprava, vraćanje pozajmice, koju je 3. maj dao Uljaniku te odvajanje 3. maja od Uljanik grupe. Šoljić je dodao da je ukupna suma pozajmica koje je 3. maj dao Uljaniku oko 800, a ne 500 milijuna kuna, koliko se do sada navodilo, budući su, kaže, pronađene još neke pozajmice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se nada dobrim informacijama, da je odaziv radnika velik. Mogu nas zatvoriti i ugasiti, ali vidjet će i što je moć ovih ljudi kada dođu u Zagreb, kazao je dodavši da se nada da će sve proći mirno i dostojanstveno.

Na ulazu u Brodogradilište 3. maj građani su u nedjelju, a nekolicina i u ponedjeljak, donosili hranu i vodu radnicima, koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva.

Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.