Ivica Todorić ostaje u Kulmerovim dvorima

Foto: Wiki

Koliko je Agrokor uistinu dužan i kojim novcem platiti dugove – pitanje je koje već mjesecima muči i upravu i vjerovnike. Sam Ivica Todorić početkom stoljeća tvrdio je kako osobno ne posjeduje gotovo ništa, da živi u stanu roditelja i vozi auto tvrke.

No kad je propast pokucala na vrata, otkrilo se da je Todorić ipak itekako dobro zaštitio svoju obitelj. Vidi se to na primjeru Kulmerovih dvora koje je Agrokor kupio od grada Zagreba, a zatim ih je Ivica Todorić kupio od svojeg Agrokora.

Taj vrijedan dvorac Todorić je kao svoju privatnu imovinu u nekoliko navrata založio zbog dobivanja kredita za Agrokor. Zadnji put  2014. zbog kupnje Mercatora, no u samo godinu dana uspio je skinuti hipoteku.

U izvatku iz zemljišne knjige jasno se vidi da Ivica Todorić u svojem dvorcu može mirno spavati. Jer dvorac nije opterećen hipotekom pa radi podmirenja Agrokorovih dugova ne može biti niti oduzet niti prodan. No, sudski vještak Davor Banović upozorava da su iznimke uvijek moguće, pa i u ovom slučaju. Porezna bi uprava, kaže, morala utvrditi povezanost privatnog bogaćenja i poslovnog gubitka.

Mora se prvo utvrditi da li je došlo do miješanja kapitala, dakle da li je u uzročno posljedičnoj vezi nastanak te nekretnine koja je uknjižena kao privatno vlasništvo.

A kakvo je stanje Agrokorove imovine? Privremena uprava otkrila je da koncern posjeduje 267 nekretnina, među kojima su i velike razvojne građevinske lokacije, te jahta i helikopter. Detalje gdje su i koliko vrijede još ne žele otkriti.
Ipak, jahta, helikopter i Villa Castello u Medveji već su ponuđeni potencijalnim kupcima, ali prodani nisu. No, koliko god sve to vrijedilo, riječ tek o kapi u moru Agrokorovih dugova.