Ivanjskim krijesom počet će trotjedni program obilježavanja Dana grada Karlovca

Izvor: Nacionalno

Ovogodišnjim Ivanjskim krijesom, koji se na obalama Kupe u Karlovcu pali svakog 23. lipnja, započet će trotjedna manifestacija Karlovački susreti kulture u povodu obilježavanja Dana grada 13. srpnja.

Predstavljajući ovogodišnji program, neposredno uz mjesto gdje se ovih dana već podižu dva krijesa, po jedan na svakoj obali Kupe, gradonačelnik Damir Mandić poželio je da svi sudionici različitih programa i posjetitelji budu veseli, a tradicionalno rivalstvo između gradskih četvrti Banija i Gaza bude zanimljivo.

Mandić je izrazio zadovoljstvo što je Ivanjski krijes dio programa udruženog oglašavanja Hrvatske turističke zajednice, pa se očekuju i izletnici s raznih strana, posebno zbog glazbenog programa na više pozornica.

Na obalama Kupe pale se krijesovi još od 18. stoljeća i s vremenom su od pučkog pozdrava ljetu prerasli u atraktivnu turističku manifestaciju, s natjecanjem dviju gradskih četvrti koje dijeli Kupa u tome čiji će krijes biti veći i čiji će dulje gorjeti. Tom su se natjecanju pridružila i ona sportska, a posebno je zanimljivo ono u potezanju užeta na Banijanskom mostu.

U ime organizatora, direktor tvrtke Izvan Fokusa Filip Trezner rekao je da je prema dostupnim podacima prvo zabilježeno organizirano paljenje ivanjskih krijesova na obali Kupe u Karlovcu bilo prije 229 godina.

Najavio je da će naredne godine 230. izdanje biti posebno svečano, ali da će već ove godine manifestacija dobiti novi vizualni doživljaj, posebno na mostu i oko mosta. Sadržaji će se odvijati uz samu Kupu, a ne više na raznim mjestima u gradu, te se očekuje da će koncert Crvene jabuke privući puno publike.

Sve će biti popraćeno uobičajenom trgovačkom i ugostiteljskom ponudom na obje obale, a u ime karlovačke pivovare Heineken Hrvatska Ljudmila Bratko Gašpić pozvala je sve građane da dođu kako bi svi zajedno pozdravili ljeto i započeti Karlovačke susrete kulture. Naglasila je da su u Heinekenu ponosni što su već desetu godinu glavni sponzor ove najstarije karlovačke manifestacije.

Sara Požar u ime Gažana i Berislav Besedić u ime Banijaca obećali su fer borbu i mnoštvo zabavnih sadržaja, te najavili da će zatomiti rivalstvo na mjeru domaćeg folklora, a ne neke borbe, sve da bi zadržali duh suradnje uz Kupu s kojom oduvijek dijele dobro i zlo. (H)