Ivanec uvodi superbrzi internet u sve domove?

Pixabay

Jedan hrvatski grad uskoro bi u cijelosti mogao biti pokriven superbrzim internetom.

Radi se o gradu Ivancu.

Radi se o projektu uvođenja ultrabrzog Interneta kojim bi se obuhvatilo cijelo administrativno područje grada Ivanca s ciljem dovođenja gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava. Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu (kroz LAG Sjeverozapad) ponuđen od strane jedne irske tvrtke, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om.

U raspravi su, međutim, i od strane predstavnika Grada i pojedinih vijećnika istaknute i određene sumnje, u smislu da je riječ o stranoj tvrtki o čijim se referencama u nas malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji stoji neočekivano malo novca.

Imajući u vidu izražene rezerve, utvrđeno je da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama.

To znači da će Grad Ivanec zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno – izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor, piše Varaždinski.hr.