Ivana Maletić na Revizorskom sudu radit će za 150.000 kuna mjesečno

FAH

Već sad je poznato da će hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić uskoro postati članicom Revizorskog suda Europske unije. I za taj posao dobivat će mjesečnu plaću oko 150.000 kuna. A što će u stvari raditi, pogledajte …

Naime, nakon što joj istekne mandat na mjestu zastupnice u Europskom parlamentu, Ivana Maletić mogla bi postati članica Revizorskog suda Europske unije. Čeka je još saslušanje u Europskom parlamentu te potvrda Europskog vijeća.

“Revizorski sud radi, uz financijske revizijerevizije učinkovitosti i usklađenosti, posebna izvješća poput izvješća na novi višegodišnji proračunski okvir na CPR regulativu o EU fondovima, a ja sam upravo sve to radila, analizirala, pisala posebne članke na tu temu, tako da će mi to biti savršeno usklađeno s mojim profesionalnim interesom”, rekla je Ivana Maletić nakon što je saborski Odbor za europske poslove podržao njezinu kandidaturu za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. godine.

Da ipak nije baš tako dosadno kako se čini, vidi se prema pregledu tema koje su postavili kao prioritete kojima će se baviti ove godine:

– migracije, sigurnost, uporaba prirodnih resursa, procjena, premještanja izbjeglica, nadzora granica, nove obrambene politike EU-a, ispitivanje djelotvornosti zdravstvene skrbi , primjenjuju li se kriteriji za ”zelena” ulaganja u okviru klimatske i energetske politike EU-a, ulaganja u cestovnu infrastrukturu za povezivanje EU-a…

Jedan od zanimljivijih dokumenata koje su nedavno objavili jest i onaj o superbakterijama, odnosno koje mjere EU poduzima protiv bakterija koje su razvile otpornost na antibiotike, što je, kako navode u izvješću, ”jedna od najozbiljnijih prijetnji zdravlju s kojima smo suočeni”.

Osim toga, Revizorski sud Europske unije objavljuje godišnja izvješća o proračunu EU-a, europskim razvojnim fondovimate agencijama i zajedničkim poduzećima EU-a, te donosi mišljenja o novim ili izmijenjenim zakonskim aktima EU-a koji imaju financijski učinak.

Plaću od, 20.000 eura, odnosno oko 150.000 kuna mjesečno suci Revizorskog suda dobivaju jer se moraju ”suzdržati od svake aktivnosti koja nije u skladu s njihovim dužnostima, ne smiju se baviti nikakvom drugom profesionalnom aktivnošću, bilo plaćenom, bilo neplaćenom”. Ako prekrše uvjete kojima bi održali svoju neovisnost, Sud Europske unije može ih smijeniti, prenosi Dnevnik.hr