Ivan Vilibor Sinčić: Hrvatska treba uzgajati medicinsku konoplju

FB

Zastupnici Živog zida prošlog su tjedna javnosti predstavili inicijativu liberalizacije tržišta medicinske konoplje. Gostujući u Studiju 4, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je kako uzgoj industrijske konoplje može biti lokomotiva razvoja hrvatske poljoprivrede te da bi se izmjenama i dopunama zakona trebalo omogućiti uzgoj medicinske konoplje.

‘Ovaj zakon se ne tiče samo medicinske konoplje, nego poljoprivredne i rekreativne. Danas postoji više od 25 000 proizvoda za koji se konoplja može koristiti i ona može ‘povući hrvatsku poljoprivedu’.

Do 60-ih godina prošlog stoljeća ona se uzgajala i mi se moramo vratiti toj plemenitij biljci koja može biti lokomotiva razvoja hrvatske poljoprivrede.’, rekao je.

Veliki problem je, smatra, što se se konoplja može uzgajati u Hrvatskoj samo za hranu ljudi i životinja, a ne smije se prerađivati u ljekovite pripravke. ‘Našim prijedlogom zakona osobi kojoj liječnik utvrdi da joj korištenje konoplje može pomoći za ublažavanje simptome omogućio bi se neograničen uzgoj konolje.

Odnosno, u Hrvatskoj bi se omogućio uzgoj konoplje za preradu u preparate za liječenje’, objasnio je i dodao kako bi Imunološki zavod mogao koordinirati uzgoj i preradu medicinske konoplje.