Ivan Penava: “Nećeš pjevati ni svirati u Vukovaru”

Ilustracija/Nacionalno

Iz Grada Vukovara priopćili su da je najavljeni koncert Mome Stanića u jednom restoranu u Vukovaru otkazan nakon prijave gradonačelnika Ivana Penave policiji.

Priopćenje iz Grada Vukovara prenosimo u cijelosti.

“Obzirom da je za 30. kolovoza 2019. godine u vukovarskom restoranu „Mornar“ najavljen nastup Momčila Stanića(Mome), koji je u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojne krajine te Expres benda, dana 26. kolovoza 2019. godine, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava žurno je reagirao prema mjerodavnim institucijama, Policijskoj postaji Vukovar i Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, a s ciljem onemogućavanja održavanja ovog događaja.

Organizator najavljenog događaja je Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca „Miloš Vojnović“, a objekt u kojem je isti trebao biti održan u vlasništvu je tvrtke SEDES d.o.o. čiji su osnivači Samostalna demokratska srpska stranka i Srpsko narodno vijeće.

Pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar, organizator je otkazao nastup spornog izvođača.

Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju.

Stoga, Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Momčila Stanića (Mome) i Expres benda koji svojim pjesmama potiču širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podnio za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Isto tako, Grad Vukovar izražava nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću te takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi za cilj imalo sprječavanje nastanka ovakvih pojava”, stoji u priopćenju Grada Vukovara. 

Treba podsjetiti da je i najavljeni nastup Momčila Stanića – Mome u Jabukovcu kod Petrinje otkazan.

Momčilo Stanić (Momo) u Domovinskom ratu predvodio je službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojske krajine, a u svojim pjesmama širio je mržnju ekstremnu mržnju prema Hrvatima.

S posebnim prijezirom, Stanić je sa svojim bendom pjevao o prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.