Ivan Gašić najbolji je mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj!

Ivan Gašić (24) iz Beketinaca pobjednik je Natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj, koji treći put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Pobjednik/ca prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista je Stipe Vuletić iz Opuzena.

Proglašenju pobjednika održanom u Muzeju Mimara nazočili su Jannes Maes, predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA), Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i Goran Kovačević, pomoćnik direktora Sektora poljoprivrede Podravke. Nazočnima su se video-linkom obratili i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i Elisabeth Koestinger, austrijska savezna ministrica održivog razvoja i turizma.

“Naš glavni cilj je sačuvati mala obiteljska gospodarstva širom Europe, a izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika EU važan je korak u tom procesu”, rekla je Koestinger.

Nakon proglašenja pobjednika održana je konferencija “Mladi poljoprivrednici i EU fondovi“ kojoj su nazočili Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Cetinić Frankos, prošlogodišnji pobjednik izabra za najboljeg mladog poljoprivrednika, Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca i Vlado Čondić Galinčić, savjetnik izvanrednog povjerenika Agorokora za poslovnu grupu poljoprivreda.

Cilj je natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti.

Projekt Ivana Gašića bio je najbolji od 26 pristiglih prijava (prijavile su se tri žene i 23 muškarca). Prijave su pristigle iz cijele Hrvatske pa su tako po četiri prijave iz Dubrovačko-neretvanske i Osječko-baranjske županije, po tri iz Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije, po dvije iz Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije te po jedna iz Brodsko-posavske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske, Zadarske i Zagrebačke županije. Pobjednik je osim putovanja u Bruxelles i sudjelovanje na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika osvojio i 15 tisuća kuna.

Ivan Gašić se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku “Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima.

Na svom OPG-u najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik proizvodi i hranu za svoju stoku – uzgaja tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu. Sirutka, glavni nusproizvod proizvodnje sira se odvaja u posebne spremnike i otprema za hranidbu crnih slavonskih svinja čime su pokriveni i ekološki aspekti projekta.

Podsjećamo, prošle je godine titulu najboljeg mladog poljoprivrednika osvojio Matija Cetinić-Frankos, piše Agroklub.com