Italija zapošljava 20.000 medicinskih radnika zbog koronavirusa

Izvor: N1

 Italija je u subotu odlučila zaposliti 20.000 medicinskih radnika u bolnicama kako bi suzbila epidemiju koronavirusa u kojoj je zaraženo gotovo 6000 ljudi, po čemu je najteže pogođena europska zemlja.

Odluka donesena na vladinoj sjednici treba omogućiti povećanje broja kreveta na odjelima intenzivne njege s 5000 na 7500, što je povećanje od 50 posto te udvostručiti broj mjesta na odjelima za plućne i zarazne bolesti.

U najteže pogođenoj pokrajini “Lombardiji (3420 zaraženih) stanje u bolnicama je napeto”, priznao je u subotu navečer čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli. “Očekujemo da će od nas zatražiti prijevoz pacijenata na odjele intenzivne skrbi u drugim pokrajinama”.

Među 20.000 medicinskih radnika predviđa se 5000 liječnika specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja umirovljenih liječnika.

Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Europska komisija je u subotu u Rimu istaknula da se ti izvanredni rashodi neće računati kod procjene deficita zemlje.

Odlukom se predviđa i mogućnost rekvizicije hotela radi smještaja ljudi u karantenu te pomoć i financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna eura za tvrtke koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.

Uz zdravstveni sektor, vlada je donijela uredbe i za pravosuđe: do 31. svibnja sudovi će moći održavati rasprave zatvorene za javnost. Usto preporuča primjenu videokonferencija.

Italija je s 233 umrla na drugom mjestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju oboljelih, iza Kine i Južne Koreje.

Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje. “Stanje u Rimu je doista katastrofalno, mislim da su mediji pretjerali” u izvještavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mlada turistička vodičica blizu Koloseja, Francesca Sposito. Talijanska prijestolnica, inače krcata turistima, ovih je dana sablasno prazna.

“Vidimo da nema nikog ni u jednoj turističkoj znamenitosti u gradu”, potvrdio je Pierrick, 67-godišnji francuski umirovljenik.