Italija: Veneto se mobilizira za veću autonomiju, odziv u Lombardiji manji

EPA/FLAVIO LO SCALZO

Talijanska regija Veneto uspjela je u nedjelju postići kvorum od 50 posto sudjelovanja na referendumu o traženju veće autonomije od Rima, dok je odziv na glasovanju o većoj autonomiji u Lombardiji bio znatno manji.

Premda su birališta bila otvorena do 21 sat, Veneto je u 19 sati objavio da je izlaznost bila 50,1 posto, a u isto vrijeme u Lombardiji je zabilježena izlaznost od 30,5 posto, iako tamo nije potreban nikakav prag.

Taj savjetovani referendum, predviđen talijanskim ustavom, poprimio je poseban ton nakon referenduma u Kataloniji, iako su im ulozi različiti.

Prije izbora, ankete su davale prednost “da” u Venetu kao i u Lombardiji, gdje su birači trebali navesti žele li da njihova regija raspolaže dodatnim oblicima i posebnim uvjetima autonomije, koje bi zatim trebalo pregovarati s Rimom.

Vođa Sjeverne lige Matteo Salvini je rekao da je “sretan što tisuće ili milijuni birača Veneta i Lombardije traže bližu, konkretniju i učinkovitiju politiku, s manje birokacije i bruke. Lombardija i Veneto su među najbogatijim regijama Italije i donose s 30 posto BDP-u zemlje. One su i među najnaprednijima u pogledu zaduživanja, potrošnji po stanovniku i funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Hina