Italija u recesiji

Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su službeni podaci u četvrtak pokazali da je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju 2018. godine pao drugo tromjesečje zaredom.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je talijanski premijer Giuseppe Conte još jučer izjavio da očekuje takve podatke, a i ranije prognoze su ukazivale na to da bi jedna od najvećih europskih ekonomija mogla ući u negativnu fazu ciklusa.

Inače, ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika europska zemlja, članica G7, ušla u recesiju.

Ranije objavljeni podaci pokazuju da je ekonomija eurozone u posljednjem kvartalu 2018. porasla za 0,2 posto, što je na razini prethodnog kvartala, ali sporije nego u prvoj polovici godine.

Talijanska središnja banka, kao i Međunarodni monetarni fond, prognozirali su rast talijanskog BDP-a na godišnjoj razini od 0,6 posto, što je upola manje od prognoza za eurozonu.

Recesija u Italiji svakako nije dobra vijest za cijelu Europu s obzirom na to da i druge velike ekonomije očekuju usporavanje. Na primjer, njemačka vlada u 2019. očekuje rast od svega 1 posto.

Posljedice usporavanja talijanske ekonomije mogla bi osjetiti i Hrvatska s obzirom na to da nam je to najveći vanjskotrgovinski partner.