Italija razmišlja o popuštanju protokola u borbi s covidom-19

Talijanski Tehničko-znanstveni odbor (CTS), tijelo koje savjetuje vladu u Rimu u vezi sa suzbijanjem pandemije covida-19, predložilo je mjere za popuštanje propisanog zdravstvenog protokola, poput skraćivanja karantene na deset dana.

Dosad se u slučaju pozitivnog nalaza testa ili bliskog kontakta s pozitivnom osobom u pravilu određivala 14-dnevna karantena i dva su uzastopna testa morala biti negativna da bi se osoba proglasila zdravom.

Sada bi karantena, po prijedlogu CTS-a koji vlada još treba prihvatiti u ponedjeljak ili u utorak, bila skraćena na deset dana i samo jedan negativan test bio bi dovoljan da se nekoga proglasi zdravim, navodi se u priopćenju koji je CTS objavio u nedjelju navečer.

To bi pravilo vrijedilo za asimptomatske bolesnike, a za osobe koje imaju simptome iste odredbe bi vrijedile ako nisu imale simptome u zadnja tri dana.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je u nedjelju nakon sastanka sa članovima CTS-a da će vladi ujedno predložiti zabranu svih, javih i privatnih skupova.

Rim razmišlja i o prekidu amaterskih športskih aktivnosti kao što je igranje nogometa i košarke s prijateljima.

“Nakon tjedana u kojima je vlada nastojala proširiti okca mreže, sada ih moramo sužavati”, dodao je.

Italija, prva europska zemlja koju je pogodila epidemija, platila je visoku cijenu jer je od izbijanja epidemije umrlo 36.000 ljudi a više od 350.000 je dijagnosticiran koronavirus. U posljednje vrijeme opet bilježi porast broja slučajeva, zbog čega vlada razmišlja o uvođenju strožih mjera.

Talijanska vlada je donijela odluku o obveznom nošenju maske u svim prilikama i na svim mjestima izvan vlastitog doma te je produljila izvanredno stanje zbog covida do 31. siječnja.