ISTRAŽIVANJE Hrvatska je protiv uvođenja eura 2020. godine

Je li 2020. godina razuman rok za uvođenje eura u Hrvatskoj, kako će to utjecati na korisnike kredita, a kako na cijene, samo su neka od pitanja kojima se stručnjaci bave ovih dana.

Što o tome misle građani, portal MojPosao je istražio u anketi provedenoj na 1100 ispitanika. Rezultati ankete pokazali su kako velika većina ispitanika, njih čak 74%, smatra kako je uvođenje eura u Hrvatskoj 2020. godine loša odluka zbog koje ćemo svi biti na gubitku.

“S obzirom na rezultate ankete, jasno je da građanima treba objasniti koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura. Treba pripremiti i sve ostale mehanizme implementacije koji su nužni kod ovakvih promjena, kako bismo stvorili vrijednost za sve nas te kako bi ovakva jedna promjena i stvarno bila više pozitivna nego negativna”, istaknuo je Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Ispitanike najviše brine inflacija, ali i kako će se uvođenje eura odraziti na građane koji imaju kredite u kunama.

“Imamo visoke cijene, ponekad i veće nego u EU, PDV 25%. Uz katastrofalno mala primanja i tako visoke cijene, uvođenje eura samo će pogoršati i ovako tešku situaciju“, kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: “Pretvorba kune u euro neće biti realna, kao što nije bilo niti u slučaju njemačke marke u euro“, dok se jedan od ispitanika pita hoćemo li pretvaranjem kune u euro dobiti i europske plaće?

“Uvođenjem eura gubimo kontrolu nad monetarnim sustavom. Ja kao privatni poduzetnik ću podignuti cijene i zaokružiti na više, a plaće neću podizati“, priznaje jedan ispitanik.

Da je uvođenje eura 2020. godine dobra odluka od koje ćemo svi profitirati, smatra tek 15% ispitanika. Ovi ispitanici smatraju da je glavna prednost uvođenja eura što nećemo gubiti novac na konverziji i tečajnoj razlici.

“Iako bi uvođenje eura moglo imati dosta neželjenih efekata, učlanjenjem u Europsku uniju obvezali smo se na uvođenje eura kao službene valute. Smatram da bi to dugoročno moglo imati pozitivne učinke na gospodarstvo i standard“, kaže jedan ispitanik, dok drugi dodaje da se ‘ionako već sve obračunava u euru’.

Svejedno je je li riječ o dobroj ili lošoj odluci, kaže 6% ispitanika, dok njih 5% priznaju kako ne znaju ništa o toj temi.

“Kao da se nas pita hoćemo li ili nećemo. Barem ćemo moći pokazati crno na bijelo smiješne plaće koje ćemo dobiti u eurima“, kaže jedan od ispitanika kojem je svejedno hoće li Hrvatska uvesti euro 2020. godine.