Istraživanje: Gljivice i nametnici krivi za otužni izgled vašeg božićnog drva

Ako vaše božićno drvo izgleda otužno, bolesno i gubi iglice za to možete okriviti razne gljivice i nametnike, pokazalo je švedsko istraživanje.

Martin Pettersson, znanstvenik sa švedskog instituta poljoprivrednih znanosti kaže da se mnoga božićna drvca uzgajaju u rasadnicima i zbog toga su izložena bolestima koje šire insekti i razne vrste gljivica.

Općenito u rasadnicima božićnih drva nema više bolesti nego u običnim šumama no mogu se prodati samo najljepša drva, kazao je za švedski radio.

U okviru istraživanja proučavao je 21 švedski rasadnik i zabilježio više od 20 različitih nametnika i bolesti koje mogu naštetiti drvcima i izazvati njihovo odumiranje, savijanje vrhova i grana i u nekim slučajevima smrt čitavog drva a mogu izazvati i odbacivanje iglica kod živih.

Švedska i uvozi božićna drva i sadnice što također predstavlja problem, kaže Pettersson jer je to novi izvor bolesti i agresivnih nametnika.

Naveo je fitoftoru, organizam poput gljivice kojeg je vrlo teško uništiti jer živi u zemlji i izaziva velike probleme u dijelovima sjeverne Amerike i pogađa tamošnje uzgajivače božićnih drva.

Uzgoj božićnih drva u Švedskoj jedno je od rješenja kako bi se osiguralo da voljeno drvo ostane zeleno do kraja blagdana, kaže Pettersson.