Istječe ultimatum katalonskom predsjedniku – Madrid spreman na upotrebu sile

Twitter

Katalonski premijer Carles Puigdemont pozvao je na “smirenost” i “trezvenost”, manje od 24 sata do isteka roka kojeg mu je španjolski premijer Mariano Rajoy dao da kaže da li je prošli tjedan proglasio nezavisnost Katalonije.

Katalonska vlada i ja želimo ponoviti naše opredjeljenje za mir, uzorno građansko ponašanje i trezvenost te također demokraciju kao pokretače odluka koje moramo donijeti, izjavio je Puigdemont tijekom jednog javnog događanja u Barceloni.

Španjolska vlada je naložila regionalnoj katalonskoj vladi da do ponedjeljka u 10 sati ujutro kaže je li jednostrano proglasila nezavisnost, nakon što je Puigdemont prihvatio mandat za proglašenje nezavisnosti. Katalonski predsjednik je prošli tjedan tijekom govora u parlamentu prihvatio taj mandat no, odmah potom zatražio je suspenziju proglašenja kako bi se otvorio put za pregovore i smirivanje tenzija.

Prizna li katalonska vlada da je proglasila nezavisnost, te ju ne povuče do četvrtka ujutro, španjolska vlada bi mogla uvesti izvanredne mjere prema članku 155. španjolskog ustava. On Madridu dopušta stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

U ovim teškim satima i nadi u kojoj živi Katalonija, imajmo tu nadu. Protiv nasilja, uzorno građansko ponašanje, protiv prijetnji i straha nada. Protiv provokacija, trezvenost. Protiv uvreda, poštovanje, rekao je Puigdemont tijekom komemoracije nekadašnjeg katalonskog predsjednika Lluísa Companysa, strijeljanog u Barceloni 1940.

Premda Puigdemont nije rekao kakav će biti njegov odgovor, katalonska javna televizija TV-3 priopćila je kako katalonski predsjednik neće dati niti odgovor “Da” niti odgovor “Ne” Madridu, već jedan elaboriran odgovor. Puigdemontov nejasni odgovor bit će smatran proglašenjem nezavisnosti, rekao je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

Prema pisanju španjolskih dnevnih novina El Mundo, plan španjolske vlade u Kataloniji mogao bi se sastojati od zaustavljanja daljnjeg rada katalonske vlade te postavljanja jedne supra-strukture sastavljene od političara ili tehnokrata, s ciljem sazivanja regionalnih parlamentarnih izbora tri do šest mjeseci kasnije.

Govor Puigdemonta stvorio je pukotinu među strankama i organizacijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije. Antikapitalistička stranka CUP, čija je potpora neophodna za održanje katalonske vlade, zatražila je u petak od Puigdemonta da proglasi samostalnu republiku. Vođa Republikanske ljevice Katalonije, Oriol Junqueras, čija je stranka dio vladajuće katalonske koalicije, pozvao je na jedinstvo pobornika nezavisnosti i nastavak procesa prema odcjepljenju.