Istarska županija protiv ukidanja policijskih postaja u Buzetu i Bujama

Iz Istarske županije protive se najavljenom ukidanju policijskih postaja Buzet i Buje, jer smatraju da ta odluka može potencijalno značajno ugroziti i sigurnost brojnih gostiju koji borave u Istri, navedeno je u četvrtak iz županije.

Zbog najave ukidanja Policijske postaje Buzet i Policijske postaje Buje, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin uputio je danas dopis potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

“Policijske postaje Buzet i Buje pokrivaju cijelu kopnenu državnu granicu u Istarskoj županiji i njihovim ukidanjem dovodi se u pitanje sigurnost ne samo navedenih jedinica lokalne samouprave, već čitave Istarske županije. Budući da je Istarska županija turistički najjača regija u Hrvatskoj, ovakav potez može potencijalno značajno ugroziti i sigurnost brojnih gostiju koji borave na našem području, posebice kad se uzme u obzir i činjenica da je navedeno granično područje ruta kojom se ilegalno kreću migranti”, naveo je Fabricio Radin u pismu ministru Božinoviću.

Napominje da su Buzet i Buje sigurne i mirne sredine, s relativno malim brojem slučajeva kriminalnih djela, čemu su, ističe,  ‘nesumnjivo svoj doprinos predanim i kvalitetnim radom, dale policijske postaje, kao i prisutnost policijskih službenika na terenu’.

Napominje kako je, prema prema informacijama kojim raspolaže, namjera MUP-a ukidanje policijskih postaja Buzet i Buje te stavljanje njihovih nadležnosti pod Policijskom postajom Pazin, odnosno Policijskom postajom Umag. Smatra da je ukidanje tih policijskih postaja potkrijepljeno željom MUP-a i Ravnateljstva policije za racionalnijim načinom rada, no time se uvelike dovodi u pitanje dosadašnja operativnost policije u Istarskoj županiji.

“Istarska županija se oštro protivi prijedlogu o ukidanju policijskih postaja Buzet i Buje, podsjećajući da su spomenuta dva istarska grada već pretrpjela znatnu štetu ukidanjem Općinskog suda Buzet i Općinskog suda Buje, koji su nakon pripojenja s Općinskim sudom u Pazinu pretvoreni u Stalnu službu, a nakon godinu-dvije i u potpunosti ugašeni. Razumljiva je Vaša želja za racionalizacijom poslovanja, osobito u ovim danas izuzetno nepovoljnim vremenima; no isto ne bi trebalo biti nauštrb naših gradova i Županije, a pogotovo ne nauštrb i sigurnosti građana Istarske županije i naših gostiju”, zaključio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Radin u pismu ministru Božinoviću.