Istarska županija: Prihvaćen proračun za 2018.; Flego: Nastavljamo s ulaganjima u zdravstvo, školstvo…

foto HINA / Daniel SPONZA

Vijećnici istarske Županijske skupštine prihvatili su u ponedjeljak na sjednici u Pazinu županijski proračun za 2018. godinu vrijedan više od milijardu i 320 milijuna kuna, a kako je rekao župan Valter Flego, županija nastavlja ulagati u zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje.

Kako je rečeno na sjednici, 83,2 posto proračuna je za njegove korisnike, a ostatak je za županijska upravna tijela.

Istarski župan Valter Flego prije glasovanja o proračunu zahvalio je svim vijećnicima na 27 amandmana, od kojih je predložio da se prihvati njih 12 .

Po riječima župana Flege, najviše novca iz proračuna ulagat će se u bolnice, škole, sveučilište i domove za starije. Naime, investicije u sljedećem razdoblju iznose 665,9 milijuna kuna, od čega u zdravstvo ide 507 milijuna, obrazovanje 83 milijuna i socijalnu skrb 75,7 milijuna kuna.

Župan Flego podsjetio je na najvažnije investicije – na području zdravstva i socijalne skrbi dovršetak nove pulske Opće bolnice vrijedne 440 milijuna kuna te daljnje ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju koje se financiraju iz strukturnih fondova EU s 19,5 milijuna kuna.

Na području obrazovanja istaknuo je rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku obnovu Osnovne škole Ivana Batelića u Raši, energetsku obnovu Osnovne škole Mate Balote u Bujama te dovršetak rekonstrukcije, obnove i energetske obnove Srednje škole Mate Blažine u Labinu.

Među prihvaćenih 12 amandmana je izdvajanje 50 tisuća kuna za programiranje za učenike osnovnih i srednjih škola, dodatnih 255 tisuća kuna za rad Sportskog saveza Istarske županije, s posebnim naglaskom na razvoj sporta među mlađim uzrastima i sport osoba s invaliditetom, 50 tisuća kuna za sufinanciranje nabave novog vozila za prijevoz korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda u Puli, 60 tisuća kuna za pokretanje socijalnih usluga pomoći u kući na području općina Barbana, Marčane i Svetvinčenta i 200 tisuća kuna za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli za pokretanje studijskih programa računarstva i medicine koji su u pripremi te nedavno pokrenutog studijskog programa proizvodnog strojarstva.

“Proračun predstavlja kontinuitet u radu županijske uprave i proračunskih korisnika te donosi nastavak dosadašnje kvalitetne suradnje na području Istre s javnim i privatnim sektorom”, rekao je Flego te dodao kako će  u 2018. godini Istra “s jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve kako bi i dalje nizali uspjehe na mnogim područjima vodeći se pritom i dalje načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija”. (Hina)