Isprike zastupnika za nedolazak na posao baš su maštovite

Izvor: Nacionalno

Od ljeta u Saboru se primjenjuje pravilo da tko ne dođe na sjednicu, mora priložiti ispriku ili obrazloženje zašto nije došao. Ako tog obrazloženja nema, za svaki dan nedolaska zastupniku se s paušala skida 150 kuna. Dosad je tako u proračun vraćeno 20-ak tisuća kuna. A isprike koje zastupnici prilažu doista su maštovite.

U listopadu, HDZ-ov zastupnik Petar Škorić jedan je dan opravdano izostao – jer je bio na obilježavanju 110. obljetnice splitskog autokluba.

IDS-ov zastupnik Boris Miletić, predsjednik stranke i pulski gradonačelnik cijeli taj mjesec uopće nije došao u Sabor. Među opravdanjima koje je naveo su i tri dana sudjelovanja na pulskom kongresu inženjera. Objašnjava da prima gradonačelničku plaću pa toj dužnosti mora posvetiti više vremena.

Manjinski zastupnik Veljko Kajtazi u ispričnici za studeni napisao je – predavanje na roditeljskom sastanku. Kad ga nije bilo, Predrag Matić bio je bolestan.

Zakon poštuje i HDZ-ov Vlatko Kopić koji prilaže ispričnice zbog rada u KBC-u Osijek, gdje je zamjenik ravnatelja. A Ines Strenja Linić ispričnice šalje zbog rada u Županijskoj skupštini i medicinskih kongresa.

Svakog mjeseca pedesetak sličnih isprika dolazi pred članove Odbora za izbor i imenovanja. Isprika zbog godišnjice autokluba? Zašto ne, kaže predsjednik Odbora Ante Sanader. Od simpozija, premijera, izložbi, do obljetnica, misa i festivala domoljubne poezije, kao isprike se prihvaćaju društveni događaji svake vrste. Sve je to rad zastupnika na terenu. A on nosi glasove na izborima. Što je važnije nego jesu li registrirali karticu pri ulasku u Sabor.