Povezite se

BIH

Islamski poglavar u BiH pozvao na human odnos prema migrantima

Objavljeno

-

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović apelirao je u petak na vlasti i građane a posebno na muslimanske vjernike da pokažu solidarnost s ilegalnim migrantima i izbjeglicama koji prolaze kroz BiH na putu prema Zapadu.

Tragedija izbjeglica i migranata velika je kao i njihove patnje te oni stoga trebaju pomoć koju svi u BiH trebaju osigurati solidarno i uz potporu međunarodne zajednice a ne prepustiti samo nekim dijelovima zemlje da se time bave, rekao je Kavazović u priopćenju.

Upozorenje je uslijedilo u vrijeme kada različite razine vlasti prebacuju odgovornost za suočavanje s migrantskom krizom i kada prijeti zatvaranje prihvatnih centara na području Bihaća dok nijedna alternativa za smještaj migranata nije ponuđena.

Prepostavlja se kako se u BiH nalazi pet do šest tisuća ilegalnih migranata a najviše ih je u Unsko-sanskoj županiji. Nijedna općina u BiH ne želi da se na njenom teritoriju uspostave novi prihvatni centri a vlasti na državnoj razini nemaju ovlasti nikome nametnuti odluku o tome gdje će migranti boraviti.

“Posebno apeliram na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost”, stoji u Kavazovićevoj izjavi.

On je najavio da će Islamska zajednica nastaviti pomagati migrantima koliko može no ne može na sebe preuzeti odgovornost države za stanje koje je opisao kao “humanitarnu katastrofu”.

“Istodobno apeliram na sve da ne politiziraju ovu krizu, da je shvate prije svega kao humanitarnu katastrofu koja bez sumnje ima i brojne druge implikacije, od sigurnosnih do onih koji se tiču zdravlja ljudi. Također, neprimjereno je da se u ovaj problem učitavaju bilo kakve zlonamjerne teorije urote i dodatno podižu napetosti na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi”, istaknuo je reis Kavazović.

BIH

U Mostaru obilježena godišnjica Bleiburga, Čović osudio sve zločine

Published

on

Izvor: Hrvatski narodni sabor

Vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odalo je u subotu u središtu Mostara počast za sve žrtve stradale na Bleiburgu i križnim putevima, a čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović osudio je sve zločine te izrazio poštovanje žrtvama.

Ovogodišnje komemoriranje stradalih na Bleiburgu, s obzirom na pandemiju koronavirusa, održano je s posebnim programom.

Nije organizirana središnja komemoracija u tom austrijskom mjestu, nego su u Bleiburgu, na zagrebačkom Mirogoju i u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće, a sveta misa služena je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Ispred središnjeg spomen obilježja za branitelje u Mostaru se molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetilo stradalih prije 75 godina u bleiburškoj tragediji i križnome putu.

HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u toj zemlji, jedan je od suorganizatora obilježavanja križnoga puta i bleiburške tragedije, zajedno s Hrvatskim saborom i Počasnim bleiburškim vodom.

Predsjednik HNS-a BiH i stranke HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je u BiH stvoreno ružno ozračje kojim se pokušalo negirati događaje od prije 75 godina kada su ubijene desetine tisuća nevinih ljudi bez bilo kakve presude.

„Drago mi je da smo mi danas ovdje mogli zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svih nevino stradalih“, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Po njegovim riječima, obilježavanje bleiburške tragedije u BiH ne smije biti povod za nove prijepore, nego izgradnju iskrenih odnosa, te je pozvao na osudu svih zločina.

„Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto prijepora. Svaki zločin, tko god da ga je napravio, je zločin. Kao i svaka žrtva je žrtva. Bez obzira o kome se radi“, rekao je Čović.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj.

Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Nacionalno/Hina

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Kardinal Puljić “u nevjerici” zbog osuda najavljene bleiburške mise

Published

on

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u ponedjeljak kako je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu 16. svibnja no negativna reagiranja nastavila su se nizati a u uključilo se i veleposlanstvo SAD u BiH.

Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA) objavila je kako se kardinal Puljić tijekom dana sastao s dogradonačelnikom Sarajeva Milanom Trivićem a susret je uslijedio nakon što je i gradonačelnik Abdulah Skaka pozvao vrhbosanskog nadbiskupa da misu otkaže.  

Kako je navedeno u priopćenju, kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

“Pojasnio je da se Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom”, stoji u priopćenju.

KTA ističe kako je upravo to bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene Svete mise, koju kardinal Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom, kako podsjećaju u priopćenju, kardinal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Židovske zajednice u Sarajevu a kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Kardinal Puljić je izrazio nadu kako će “isti oni koji su doprinijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga”.

 Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je reagiralo na najavu služenja mise za bleiburške žrtve u Sarajevu pozivom da se komemoriranje ne pretvori u čin povijesnog revizionizma dok se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pridružio onima koji uopće ne žele da se ta misa održi.

“Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti povijest u njezinoj cjelini. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od povijesnog revizionizma i retrogradne retorike. Kako smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, stoji u izjavi objavljenom na Twitter profilu veleposlanstva SAD u BiH.

Član Predsjedništva BiH Dodik je pak u izjavi za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) kazao kako najava mise koja bi kao sastavni dio službene komemoracije 75. obljetnice bleiburške tragedije trebala biti održana u Sarajevu 16. svibnja ne može biti tek unutarnje pitanje Katoličke crkve, tim prije što je već potaknula cijeli niz reagiranja.

“Bez želje da ijednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje (mise) moram kazati da smo i samom najavom takve mise duboko uznemireni. Najava mise za žrtve Bleiburga ‘na sva zvona’ sugerira sumnju da netko preko vjerskog obreda pokušava rehabilitirati ustaški pokret”, izjavio je Dodik.

Ranije su na najavu mise negativno reagirala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić pa se ispostavilo kako je prijepor oko komemoriranja Bleiburga jedna od rijetkih situacija u kojima sva tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha imaju isto stajalište.

Najavu komemoriranja bleiburških žrtava molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije politikke stranke čije je sjedište u glavnom gradu BiH, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge a oštro intoniranom izjavom u nedjelju je reagiralo i veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani istaknuvši kako je to neprihvatljivi čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.

U ponedjeljak se oglasio i mitropolit Dabrobosanske mitripolicije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hrizostom koji je oštro upozorio kako bi “dovođenje Bleiburga u Sarajevo” mogao biti kraj svakog dijaloga i suradnje između SPC i Katoličke crkve u BiH.

“Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo kršćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, izjavio je mitropolit Hrizostom.

Služenje mise podržali su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koordinacije stranaka s hrvatskim predznakom u BiH. U toj su koordinaciji ocijenili kako negativna reagiranja na najavu mise predstavljaju “vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH”.

Ucitavanje vijesti

BIH

Mesić po Bosni pljuje po Bleiburgu: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, Bleiburg je izmišljotina!

Published

on

Posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić malo pa malo opali rafale “političkih bisera” kojima pokušava umanjiti ili izobičiti djelove prošosti, pa kakva god ona bila.

Tako je povodom najave da će u Sarajevu 16. svibnja biti održana misa za poginule u Bleiburgu, izjavio je da je iznenađen da se te mise održavaju, jer u Bleiburgu nije bilo nikakvih žrtava.

“Bleiburg je jedna izmišljotina, u Bleiburgu je kapitulirala kvislinška vojska, a 10-15 dana prije Bleiburga kapitulirao je Treći reich”, rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi konačno moraju reći neke važne činjenice.

“Neka objave fotografije tko je ubijen tamo”, kazao je Mesić, podsjećajući da su svi civili pušteni da se vrate svojim kućama.

Prema njegovim riječima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska. On je ocijenio da je odlučeno da se održi misa u Sarajevu zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije.

“Tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba tko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti”, poručio je Mesić.

Dodao je da je za često reaktiviranje priče o Bleiburgu kriva, prije svega, aktualna hrvatska vlast koja na toj “nostalgiji za zločinačkim režimom skuplja poene za izbore”.

“Međutim, time se kompromitiraju u cijelom svetu, jer je u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam. Ne samo u Europi, već u cijelom svetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumiju, oni žive u izgubljenom svijetu, a u tome prednjači Katolička crkva”, rekao je Mesić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije