Islamska zajednica u Hrvatskoj svečano obilježila završetak ramazanskog posta

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Svečani završetak ramazanskog posta kojim muslimani dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Ramazanski bajram, okupio je u četvrtak navečer u Zagrebu najviše predstavnike političkog života u Hrvatskoj, predstavnike diplomatskog zbora, vodstva Islamske zajednice i drugih vjerskih zajednica u zemlji.

Govornici su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama, ističući da Hrvatska u tome može biti primjer za Europu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je muslimanski blagdan okupio političke, diplomatske, kulturne i vjerske uglednike u Hrvatskoj te ocijenio kako svjedoči o prihvaćenosti muslimana u Hrvatskoj.

Muftija Aziz Hasanović: Rijetko koja zemlja može poslati ovakvu sliku 

“Čestitam svim muslimanima blagdan. Ova slika je ohrabrujuća za sve, jer rijetko koja zemlja i zemlja i na istoku i na zapadu može poslati ovakvu sliku”, kazao je.

Koncept zajedničkog življenja najveća je vrijednost u Hrvatskoj, jer potvrđuje multikulturalnost i multikonfesionalnost zemlje, kazao je muftija Hasanović i dodao kako ima prijedloge za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, te da se nada da će im moći predstaviti državnom vrhu.

Rekao je da religije mogu motivirati ljude da čine dobro ali nažalost ponekada i za suprotno. Islamska zajednica u Hrvatskoj je riješena da čini dobro i poziva sve na zajedničku sinergiju i poštivanje univerzalnih vrijednosti, dodao je.

Premijer Plenković zadovoljan doprinosom muslimana u izgradnji hrvatskog društva

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković čestitao je muslimanima Ramazanski bajram i izrazio zadovoljstvo doprinosom muslimana izgradnji hrvatskog društva.

Napomenuo je kako Vlada ima ugovor s Islamskom zajednicom, koji regulira međusobne odnose i kojim Hrvatska pruža financijsku potporu potrebama muslimana. Istaknuo je gradnju islamskih centara u Sisku i Umagu, te dodao kako je riječka džamija dio grada koji će biti kulturna prijestolnica Europe.

Plenković je podsjetio kako je više od 1100 muslimana Bošnjaka kao pripadnici Hrvatske vojske dalo živote u Domovinskom ratu, te zaključio kako je Hrvatska jedina država članica EU koja bajrame slavi kao neradni dan.

Okupljenima su se obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ističući dug i skladan suživot muslimana u Hrvatskoj i njihovu odanost vjeri mira, te zaželjeli uspješan razvoj islamske zahvalili u Hrvatskoj (Hina)